1. Ekologia człowieka i jej związek z innymi dziedzinami wiedzy.
2. Mechanizmy homeostatyczne organizmu.
3. Czynniki wpływające na rozwój człowieka: reaktywność organizmu, czynniki endogenne, czynniki egzogenne (modyfikatory naturalne i modyfikatory kulturowe), adiustacje i adaptacje.
4. Uwarunkowania geoklimatyczne a przystosowania populacji człowieka: warunki fizyczno-geograficzne oddziałujące na człowieka, rodzaje bodźców, fizjologiczne mechanizmy przystosowawcze, ekologiczne reguły dostosowania (Bergmanna, Allena, Glogera, Aleksiejewej, Siemionowa, Renscha, Thomsona-Buxtona oraz Coona).
5. Przystosowania biokulturowe do środowiskowych warunków życia
6. Rytmy biologiczne: cykliczne zmiany przyrody i ich wpływ na organizmy; rytmy okołodobowe, okołomiesięczne, sezonowe i długookresowe; zaburzenia biorytmów - najważniejsze przyczyny i konsekwencje dla funkcjonowania organizmu.
7. Środowiskowe czynniki fizyczne i chemiczne wpływające na organizm człowieka.
8. Biologiczne czynniki szkodliwe dla zdrowia.
9. Współczesne choroby cywilizacyjne: najważniejsze przyczyny powstawania; występowanie chorób cywilizacyjnych a stopień rozwoju ekonomicznego i uprzemysłowienia; charakterystyka wybranych chorób cywilizacyjnych (choroby układu krążenia i oddechowego, nowotwory, cukrzyca, alergie, otyłość, osteoporoza, próchnica); rozwój cywilizacji a stan psychiczny człowieka (zaburzenia snu, depresja, zaburzenia lękowe, uzależnienia).
10. Zachowania żywieniowe człowieka: czynniki wpływające na zapotrzebowanie żywieniowe człowieka; biokulturowe przystosowania żywieniowe; ewolucja żywienia; skutki nieprawidłowego żywienia; ocena stanu odżywienia organizmu; zaburzenia odżywiania.
11. Stres w życiu w człowieka: źródła stresu i wyznaczniki stresu: mechanizmy odpowiedzi na stres; wpływ krótkotrwałego i długotrwałego stresu na organizm.
12. Zastosowanie ergonomii w życiu człowieka: ergonomia korekcyjna i koncepcyjna; cechy antropometryczne jako podstawa projektowania przestrzeni życia; ergonomia wyrobów masowego użytku; zastosowanie ergonomii w środowisku pracy; ergonomia osób starszych i o ograniczonej sprawności fizycznej.
|