Literatura: |
1.J. Minczewski, J. Marczenko, Chemia analityczna, PWN, 1997
2.Z. Cygański, Chemiczne metody analizy ilościowej, WNT, 1986.
3.A. S. Szmal, T. Lipiec, Chemia analityczna z elementami chemii instrumentalnej, PZWL, Warszawa 1988
4.R. Zieliński , Surfaktanty, budowa, właściwości, zastosowania, Wydawnictwo Uniwersytetu ekonomicznego w Poznań 2009
5.W. Malinka, Zarys Chemii kosmetycznej, Volumed Wrocław 1999
6. A. Z. Wilczewska, H. Puznanowska – Tarasiewicz,Podstawy chemii kosmetycznej, Wyższa Szkoła Kosmetologii i Ochrony Zdrowia w Białymstoku, Dział Wydawnictw i Poligrafii Politechniki Białostockiej, Białystok 2007
7. A. Marzec, Chemia kosmetyków, Dom Organizatora TNOiK, 2009
8. E. Saba, Wybrane metody instrumentalne stosowane w chemii analitycznej, Wydawnictwo UMCS, 2008
|
Efekty uczenia się: |
WIEDZA:
W1. Zna i rozumie wybrane zagadnienia i pojęcia z zakresu studiowanej specjalności, dysponuje rozszerzoną wiedzą w zakresie wybranych działów chemii, która pozwoli na posługiwanie się właściwą terminologią i nomenklaturą. K_W04
W2. Zna i rozumie zasady podstawowych technik i narzędzi badawczych, właściwych dla nauk chemicznych i typowych dla studiowanej specjalności. K_W06
UMIEJĘTNOŚCI:
U2. Powiązać podstawową wiedzę chemiczną z wiedzą charakterystyczną dla danej specjalności. K_U03
-------
|
Zakres tematów: |
Wykład obejmuje następujące zagadnienia:
1. Cele i zadania chemii analitycznej. Podstawowe pojęcia dotyczące analityki. Podział analityki. Analiza jakościowa (podstawy analizy jakościowej wykorzystujące reakcje specyficzne, selektywne, charakterystyczne dla wybranych jonów). Klasyczna analiza ilościowa ( podstawy analizy objętościowej wykorzystującej reakcje zobojętnienia, kompleksowania, redoks i wytrącania osadów)).
2. Podstawowe etapy procesu analitycznego: pobieranie, przechowywanie i przygotowywanie próbek do analizy. Metody separacji układów jedno- i wielofazowych. Mineralizacja próbki. Eliminacja i maskowanie substancji przeszkadzających.
3. Błędy w analizie ilościowej. Problem wiarygodności wyników. Podstawy interpretacji wyników pomiarów (błędy systematyczne i przypadkowe). Statystyczne opracowanie wyników analizy. Klasyczna analiza ilościowa. Klasyfikacja metod klasycznej analizy ilościowej.
4. Analiza miareczkowa jako przykład metody porównawczej. Pojęcie standardu pierwotnego i wtórnego. Wymagania dotyczące reakcji będącej podstawą oznaczania miareczkowego. Typy miareczkowań (podział ze względu na typ reakcji, technikę wykonania i technikę wyznaczania PK). Wskaźniki stosowane w metodach miareczkowych. Mechanizm działania wskaźników w metodach: alkacymetrycznych, redox, kompleksometrycznych i strąceniowych.
5. Alkacymetria. Krzywe miareczkowania alkacymetrycznego. Dobór wskaźnika barwnego na podstawie przebiegu krzywej miareczkowania. Przeliczanie stężeń, pH.
6. Potencjometria. Równanie Nernsta. Elektrody stosowane w pomiarach potencjometrycznych.
Typy miareczkowań potencjometrycznych i przykłady oznaczeń.
7. Kompleksometria. Odczynniki kompleksujące wykorzystywane w analizie chemicznej. Kompleksony. Metody miareczkowania kompleksometrycznego. Twardość wody.
8. Metody oksydymetryczno-reduktometryczne. Kierunek przebiegu reakcji redoks. Wpływ środowiska (pH, odczynniki kompleksujące, odczynniki strącające) na przebieg reakcji redoks. Krzywa miareczkowania redoks. Wskaźniki specyficzne i niespecyficzne w miareczkowaniach redoks. Dobór wskaźnika niespecyficznego w miareczkowaniu redoks.
9. Miareczkowanie strąceniowe. Argentometria i merkurymetria.
|