Mikrobiologia - kurs rozszerzony
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | B-B.026 |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0511) Biologia
|
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia - kurs rozszerzony |
Jednostka: | Wydział Biologii i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
9.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | podstawowa wiedza z zakresu budowy i fizjologii organizmów żywych oraz z podstaw chemii bioorganicznej |
Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS: | Godziny realizowane z udziałem nauczycieli: - godziny kontaktowe przewidziane planem studiów: 105 (wykłady – 45, ćwiczenia laboratoryjne – 60) Indywidualna praca studenta: - przygotowanie do egzaminu – 35 - przygotowanie do kolokwiów - 32 - przygotowanie do ćwiczeń laboratoryjnych – 28 - opracowanie pisemnych sprawozdań z ćwiczeń – 10 - studiowanie literatury - 15 Sumaryczna liczba godzin - 225 , w tym: - z udziałem nauczyciela akademickiego - 105 - ECTS 4,2 - niekontaktowych - 120 - ECTS 4,8 Łączna liczba punktów ECTS dla modułu - 9 |
Sposób weryfikacji efektów kształcenia: | aktywność na ćwiczeniach obecność na zajęciach okresowe pisemne testy kontrolne pisemny egzamin testowy Ocena przedmiotu jest dwuskładnikowa i obejmuje: ocenę z laboratorium oraz ocenę z wykładu. Ocena z laboratorium wystawiana jest na podstawie zaliczenia okresowych pisemnych testów kontrolnych. Ocena z wykładu to ocena uzyskana z egzaminu w formie pisemnej. Warunkiem koniecznym podejścia do egzaminu jest uzyskanie zaliczenia z laboratorium. Sposób weryfikacji efektów kształcenia na studiach pierwszego stopnia zatwierdzonych na podstawie Uchwały Senatu UMCS Nr XXII-39.6/12 z dnia 25 kwietnia 2012 r. tj. od cyklu kształcenia 2012/2013: wykład - egzamin pisemny (W1-W4, U14-U5, K2) laboratorium – opracowania ćwiczeń oraz kolokwia śródsemestralne (W1-W7, U1-U5, K1-K3) Sposób weryfikacji efektów uczenia się na studiach pierwszego stopnia zatwierdzonych na podstawie Uchwały Senatu UMCS Nr XXIV-27.18/19 z dnia 29 maja 2019 r. tj. od cyklu kształcenia 2019/2020: Sposób weryfikacji efektów uczenia się na studiach pierwszego stopnia wykład - egzamin pisemny (W1-4, U-1 U4-U5, K2-K3) laboratorium – opracowania ćwiczeń oraz kolokwia (W1-4, U1 - U5, K1 -K4) |
Pełny opis: |
Program wykładów: Historia mikrobiologii Teorie opisujące pochodzenie życia Metody wykorzystywane w taksonomii bakterii. Charakterystyka domen Bacteria i Archaea Budowa komórki bakterii, różnice między bakteriami i archeonami, bakteriami Garm-dodatnimi i Gram-ujemnymi Funkcje struktur komórkowych Genetyka bakterii: materiał genetyczny i funkcja ruchomych elementów genetycznych u bakterii Cykl życiowy bakterii, formy przetrwalnikowe Typy hodowli drobnoustrojów, podłoża mikrobiologiczne Sterylizacja i dezynfekcja Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na drobnoustroje. Grupy drobnoustrojów zdolnych do życia w skrajnych warunkach wzrostu (ekstremofile: termo-i psychrofile, piezofile, endolity, halofile, acido- i alkalifile) Biofilm – mechanizmy jego powstania i funkcjonowania Zróżnicowanie metaboliczne mikroorganizmów: źródła węgla, azotu, wodoru, tlenu, fosforu, siarki. Typy metaboliczne drobnoustrojów Oddychanie tlenowe, beztlenowe, fermentacja Antybiotyki i sulfonamidy, inne chemioterapeutyki – budowa chemiczna i mechanizm działania. Mechanizmy oporności drobnoustrojów na chemioterapeutyki i jej konsekwencje Oddziaływania występujące między mikroorganizmami - oddziaływanie bezpośrednie i pośrednie. Funkcja mikroorganizmów w rozkładzie materii organicznej i krążeniu pierwiastków w przyrodzie Zastosowanie drobnoustrojów w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym, oczyszczaniu środowiska Występowanie, budowa wirusów, strategie namnażania Wybrane elementy z mikologii Laboratorium: 1. Podstawowe wiadomości z technik mikrobiologicznych. Zapoznanie z budową mikroskopu świetlnego. Sporządzanie preparatów mikroskopowych barwionych metodą Grama i Ziehl-Neelsena. Obserwacja otoczek bakteryjnych w preparatach barwionych metodą negatywną. Obserwacje mikroskopowe endospor laseczek tlenowych. 2. Metody hodowli drobnoustrojów w podłożach płynnych i stałych. Izolacja czystych kultur bakteryjnych. Zapoznanie z morfologią mikroskopową i wzrostem na podłożach stałych wybranych gatunków bakterii. Techniki przygotowywania rozcieńczeń hodowli bakteryjnych. Obliczanie miana bakterii. 3. Identyfikacja bakterii na wybranych podłożach selektywnych i różnicujących. 4. Charakterystyka biochemiczna i różnicowanie bakterii na podstawie zdolności redukcji azotanów i fermentacji węglowodanów. Zastosowanie testów biochemicznych typu API. 5. Działanie czynników fizycznych i chemicznych na mikroorganizmy (pH, promieniowanie UV, wysoka temperatura, ciśnienie osmotyczne, fiolet krystaliczny, fitoncydy). Określanie wpływu wybranych antybiotyków na wzrost bakterii. 6.Metody sterylizacji i dezynfekcji (światło UV, promieniowanie jonizujące, autoklawowanie, chemiczne środki dezynfekujące). 7.Izolacja i namnażanie bakteriofagów wyizolowanych z gleby i wody ściekowej. 8.Określanie miana bakterii w mleku świeżym i sfermentowanym. Obserwacja mikroskopowa bakterii mlekowych pochodzących z różnych produktów mlecznych. 9. Izolacja bakterii z brodawek korzeniowych roślin motylkowatych. 10. Obserwacja zjawiska antybiozy i symbiozy między bakteriami. |
Literatura: |
1. Salyers, A.A., Whitt, D.D. Mikrobiologia - różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. PWN 2003 2. Singleton, P. Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie. PWN 2000 3. Schlegel, H.G. Mikrobiologia ogólna. PWN 1996 4. Baj J., Markiewicz Z.J. Biologia molekularna bakterii. PWN 2006 5. Kunicki-Goldfinger, W. Życie bakterii. PWN 2005; 6. Baj J., Mikrobiologia. PWN 2018 |
Efekty uczenia się: |
Na podstawie Uchwały Senatu UMCS Nr XXII-39.6/12 z dnia 25 kwietnia 2012 r. tj. od cyklu kształcenia 2012/2013: WIEDZA W1. Opisuje budowę i funkcje głównych struktur i składników komórki prokariotycznej w połączeniu z ich funkcją K_W01 W2. Objaśnia bakteryjne strategie metaboliczne i ich wpływ na środowisko, w którym żyją K_W02 W3. Zna język oraz terminologię nauk ścisłych i przyrodniczych stosowaną w mikrobiologii K_W05 W4. Charakteryzuje rolę mikroorganizmów w przyrodzie i gospodarce człowieka K_W07 W5. Ma podstawową wiedzę dotyczącą technik badawczych, stosowanych w badaniach mikrobiologicznych K_W17 W6. Ma wiedzę w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium oraz zna zasady ergonomii K_W18 W7. Ma wiedzę dotyczącą pracy z materiałem mikrobiologicznym oraz zna sposoby zapobiegania zagrożeniom K_W19 UMIEJĘTNOŚCI U1. Stosuje właściwe narzędzia i metody wykorzystywane do identyfikacji mikroorganizmów K_U01 U2. Umie zastosować właściwe czynniki fizyczne i chemiczne do zwalczania szkodliwych mikroorganizmów K_U02 U3. Prawidłowo planuje i wykonuje doświadczenia z mikrobiologii K_U04 U4. Ze zrozumienie potrafi korzystać z podręczników z dziedziny mikrobiologii K_U08 U5. Potrafi prawidłowo stosować terminologię z dziedziny mikrobiologii K_U13 KOMPETENCJE K1. Absolwent potrafi ocenić własna wiedzę i umiejętności wykonywania eksperymentów i pomiarów, doboru odpowiednich metod i narzędzi badawczych, a także rozumie wyzwania i problemy związane z pracą mikrobiologa K_K01, K_K06 K2. Samodzielnie pogłębia wiedzę i umiejętności praktyczne w celu podnoszenia kompetencji zawodowych. Dokonuje wyborów pod kątem własnych zainteresowań K_K02 K3. Jest przekonany o konieczności przestrzegania przepisów BHP w trakcie czynności związanych z obserwacją i prowadzonymi badaniami biotechnologicznymi K_K10 Sposób weryfikacji efektów uczenia się na studiach pierwszego stopnia zatwierdzonych na podstawie Uchwały Senatu UMCS Nr XXIV-27.18/19 z dnia 29 maja 2019 r. tj. od cyklu kształcenia 2019/2020: WIEDZA W1. Zna i rozumie pojęcia stosowane w mikrobiologii, zna zagadnienia dotyczące powstania życia na Ziemi, związane z budowa i funkcja komórki bakteryjnej, potrafi scharakteryzować wybrane grupy mikroorganizmów. K_W01 W2. Zna i rozumie metody oraz techniki badawcze wykorzystywane w badaniach mikrobiologicznych. K_W02 W3. Zna i rozumie znaczenie mikroorganizmów dla środowiska i ludzi. K_W05, K_W06 W4. Posiada wiedzę dotyczącą budowy komórki bakteryjnej, zna procesy metaboliczne zachodzące u mikroorganizmów, posiada wiedzę dotyczącą oddziaływań pomiędzy mikroorganizmami a środowiskiem. K_W04 UMIEJĘTNOŚCI U1. W oparciu o uzyskaną wiedzę potrafi dokonać właściwej selekcji źródeł danych, w celu rozwiązywania problemów oraz wykonywania określonych zadań badawczych w zakresie mikrobiologii. K_U02 U2. Potrafi prawidłowo dobrać odpowiednie metody i narzędzia badawcze niezbędne do przeprowadzenia eksperymentów związanych z analiza materiału mikrobiologicznego, prezentować wyniki eksperymentów przy wykorzystaniu zaawansowanych technik informacyjno-komunikacyjnych. K_U03 U3. Potrafi prawidłowo zaplanować i przeprowadzić doświadczenie, w prawidłowy sposób interpretuje i wyciąga prawidłowe wnioski z uzyskanych wyników. K_U04 U4. Prawidłowo stosuje terminologię z zakresu mikrobiologii. K_U05 U5. Pogłębia wiedzę, dokonując wyboru zakresu problemów do studiowania pod kątem własnych zainteresowań oraz przyszłej działalności zawodowej. K_U09 KOMPETENCJE K1. Wykazuje chęć do kultywowania i upowszechniania wzorów właściwego postępowania w środowisku pracy i poza nim, samodzielnego podejmowania decyzji, krytycznej oceny działań własnych oraz zespołów i organizacji, w których uczestniczy oraz do ponoszenia odpowiedzialności za skutki tych działań. K_K01 K2. Ma świadomość swoich ograniczeń dotyczących posiadanej wiedzy, uznaje znaczenia wiedzy specjalistycznej z zakresu mikrobiologii w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych. K_K02 K3. Dzieli się wiedzą z zakresu mikrobiologii z innymi. K_K03 K4. Ma świadomość przestrzegania zasad etyki zawodowej oraz wymagania tego od innych podczas współdziałania w grupie. K_K05 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (zakończony)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-03 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 60 godzin
Wykład, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Magdalena Karaś, Sylwia Wdowiak-Wróbel | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.