Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Biotechnology

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: B-B.197Eng
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Biotechnology
Jednostka: Wydział Biologii i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 1.50 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: angielski
Wymagania wstępne:

(tylko po angielsku) Students will be familiar with the basic metabolic pathways for obtaining energy and building materials by living cells. He/she knows basic information about cell structure and culture techniques.

Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS:

(tylko po angielsku) Contact hours (with participation of academic teacher)


Lecture 30 g. / 1 ECTS


Non-contact hours (individual student work)


Preparing for the assessment 15


Number of ECTS credits 1.5




Sposób weryfikacji efektów kształcenia:

(tylko po angielsku) On the basis of the Resolution of the Senate of Maria Curie-Skłodowska University No XXII-39.6/12 of 25 April 2012, i.e. from the teaching cycle 2012/2013


Written coursework - W1-W4, u1-U4, K1-K3



On the basis of the Resolution of the Senate of the Marie Curie-Skłodowska University No XXIV-27.18/19 of 29 May 2019, i.e. from the education cycle 2019/2020


Written coursework - W1-W3 , U1-U6, K1

Pełny opis:

1. Wprowadzenie do Biotechnologii

2. Patenty, wzory użytkowe

3. Dobra Technika Laboratoryjna

4. Bakterie - charakterystyka i zastosowanie w Biotechnologii

5. Grzyby - charakterystyka i zastosowanie w Biotechnologii

6. Hodowle mikroorganizmów

7. Doskonalenie cech biotechnologicznych organizmów izolowanych ze środowiska

8. Hodowle komórek roślinnych i zwierzęcych

9. Zmiana skali procesu

10. Wydzielanie i oczyszczanie biopreparatów

11. Biokatalizatory

12. Biotechnologia klasyczna - gorzelnie

13. Biotechnologia klasyczna - piwowarstwo

14. Biotechnologia klasyczna - winiarstwo

15. Biotechnologia klasyczna - fermentacje bakteryjne

16. Biotechnologia klasyczna - antybiotyki, aminokwasy i witaminy

17. Produkcja serów, twarogów i jogurtów

18. Biotechnologia farmaceutyczna

19. Terapie genowe

Literatura:

1. Chmiel A., 1994. Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa.

2. S. Malepszy (red.), 2009. Biotechnologia roślin. PWN, Warszawa

3. Materiały źródłowe pracowników i studentów Zakładu Biochemii

Efekty uczenia się:

Na podstawie Uchwały Senatu UMCS Nr XXII-39.6/12 z dnia 25 kwietnia 2012 r. tj. od cyklu kształcenia 2012/2013

Wiedza

W1. Zna podstawowe pojęcia biologii w zakresie umożliwiającym mu zrozumienie treści nauczania z poszczególnych specjalistycznych dziedzin biotechnologiii. K_W01, K_W05

W2. Ma podstawową wiedzę na temat klasyfikacji, nazewnictwa, struktury, reaktywności, mechanizmów reakcji, syntezy i roli w funkcjonowaniu organizmów żywych wybranych klas związków organicznych. K_W01, K_W05

W3. Posiada podstawową wiedzę w zakresie wybranych procesów technologicznych i inżynierii bioprocesowej K_W01; K_W11

W4. Zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy. K_W18; K_W19

Umiejętności

U1. Potrafi definiować podstawowe pojęcia biochemiczne i biotechnologiczne. K_U13

U2. Umie interpretować na gruncie fizykochemicznym niektóre procesy zachodzące w organizmach żywych. K_U07

U3. Potrafi posługiwać się schematami technologicznymi procesów przemysłowych. K_U09

U4. Umie pozyskiwać wiedzę o reakcjach i procesach biologicznych oraz ich praktycznych zastosowaniach w procesach technologicznych w tradycyjnych i nowoczesnych źródłach danych. K_U09, K_U10, K_U11

Kompetencje społeczne

K1. Zna ograniczenia własnej wiedzy i rozumie konieczność dalszego kształcenia. K_K01

K2. Rozumie konieczność pracy zespołowej w badaniach w dziedzinie współczesnej biotechnologii. K_K08

K3. Potrafi samodzielnie wyszukiwać informacje w literaturze także w językach obcych. K_K02

Na podstawie Uchwały Senatu UMCS Nr XXIV-27.18/19 z dnia 29 maja 2019 r. tj. od cyklu kształcenia 2019/2020

Wiedza

W1. Zna podstawowe pojęcia biologii w zakresie umożliwiającym mu zrozumienie treści nauczania z poszczególnych specjalistycznych dziedzin biotechnologiii. K_W01

W2. Ma podstawową wiedzę na temat klasyfikacji, nazewnictwa, struktury, reaktywności, mechanizmów reakcji, syntezy i roli w funkcjonowaniu organizmów żywych wybranych klas związków organicznych. K_W01, K_W04

W3. Posiada podstawową wiedzę w zakresie wybranych procesów technologicznych i inżynierii bioprocesowej i rozumie ich znaczenie w gospodarce K_W02; K_W6

Umiejętności

U1. Potrafi definiować podstawowe pojęcia biochemiczne i biotechnologiczne. K_U05

U2. Umie interpretować na gruncie fizykochemicznym niektóre procesy zachodzące w organizmach żywych. K_U01

U3. Potrafi posługiwać się schematami technologicznymi procesów przemysłowych. K_U02

U4. Umie ocenić znaczenie wiedzy o reakcjach i procesach biologicznych dla ich praktycznych realizacji w procesach technologicznych. K_U05

U5. Potrafi pracować zespołowo; rozumie konieczność pracy zespołowej w badaniach w dziedzinie współczesnej biotechnologii. K_U07

U6. Potrafi samodzielnie wyszukiwać informacje w literaturze także w językach obcych. K_U02

Kompetencje społeczne

K1. Zna ograniczenia własnej wiedzy i rozumie konieczność dalszego kształcenia. K_K02

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-27 - 2023-06-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jerzy Rogalski
Prowadzący grup: Jerzy Rogalski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)

Okres: 2024-02-26 - 2024-06-23
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jerzy Rogalski
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-3dcdfd8c8 (2024-03-25)