Biotechnology
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | B-B.197Eng |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biotechnology |
Jednostka: | Wydział Biologii i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
1.50
|
Język prowadzenia: | angielski |
Wymagania wstępne: | (tylko po angielsku) Students will be familiar with the basic metabolic pathways for obtaining energy and building materials by living cells. He/she knows basic information about cell structure and culture techniques. |
Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS: | (tylko po angielsku) Contact hours (with participation of academic teacher) Lecture 30 g. / 1 ECTS Non-contact hours (individual student work) Preparing for the assessment 15 Number of ECTS credits 1.5 |
Sposób weryfikacji efektów kształcenia: | (tylko po angielsku) On the basis of the Resolution of the Senate of Maria Curie-Skłodowska University No XXII-39.6/12 of 25 April 2012, i.e. from the teaching cycle 2012/2013 Written coursework - W1-W4, u1-U4, K1-K3 On the basis of the Resolution of the Senate of the Marie Curie-Skłodowska University No XXIV-27.18/19 of 29 May 2019, i.e. from the education cycle 2019/2020 Written coursework - W1-W3 , U1-U6, K1 |
Pełny opis: |
1. Wprowadzenie do Biotechnologii 2. Patenty, wzory użytkowe 3. Dobra Technika Laboratoryjna 4. Bakterie - charakterystyka i zastosowanie w Biotechnologii 5. Grzyby - charakterystyka i zastosowanie w Biotechnologii 6. Hodowle mikroorganizmów 7. Doskonalenie cech biotechnologicznych organizmów izolowanych ze środowiska 8. Hodowle komórek roślinnych i zwierzęcych 9. Zmiana skali procesu 10. Wydzielanie i oczyszczanie biopreparatów 11. Biokatalizatory 12. Biotechnologia klasyczna - gorzelnie 13. Biotechnologia klasyczna - piwowarstwo 14. Biotechnologia klasyczna - winiarstwo 15. Biotechnologia klasyczna - fermentacje bakteryjne 16. Biotechnologia klasyczna - antybiotyki, aminokwasy i witaminy 17. Produkcja serów, twarogów i jogurtów 18. Biotechnologia farmaceutyczna 19. Terapie genowe |
Literatura: |
1. Chmiel A., 1994. Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa. 2. S. Malepszy (red.), 2009. Biotechnologia roślin. PWN, Warszawa 3. Materiały źródłowe pracowników i studentów Zakładu Biochemii |
Efekty uczenia się: |
Na podstawie Uchwały Senatu UMCS Nr XXII-39.6/12 z dnia 25 kwietnia 2012 r. tj. od cyklu kształcenia 2012/2013 Wiedza W1. Zna podstawowe pojęcia biologii w zakresie umożliwiającym mu zrozumienie treści nauczania z poszczególnych specjalistycznych dziedzin biotechnologiii. K_W01, K_W05 W2. Ma podstawową wiedzę na temat klasyfikacji, nazewnictwa, struktury, reaktywności, mechanizmów reakcji, syntezy i roli w funkcjonowaniu organizmów żywych wybranych klas związków organicznych. K_W01, K_W05 W3. Posiada podstawową wiedzę w zakresie wybranych procesów technologicznych i inżynierii bioprocesowej K_W01; K_W11 W4. Zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy. K_W18; K_W19 Umiejętności U1. Potrafi definiować podstawowe pojęcia biochemiczne i biotechnologiczne. K_U13 U2. Umie interpretować na gruncie fizykochemicznym niektóre procesy zachodzące w organizmach żywych. K_U07 U3. Potrafi posługiwać się schematami technologicznymi procesów przemysłowych. K_U09 U4. Umie pozyskiwać wiedzę o reakcjach i procesach biologicznych oraz ich praktycznych zastosowaniach w procesach technologicznych w tradycyjnych i nowoczesnych źródłach danych. K_U09, K_U10, K_U11 Kompetencje społeczne K1. Zna ograniczenia własnej wiedzy i rozumie konieczność dalszego kształcenia. K_K01 K2. Rozumie konieczność pracy zespołowej w badaniach w dziedzinie współczesnej biotechnologii. K_K08 K3. Potrafi samodzielnie wyszukiwać informacje w literaturze także w językach obcych. K_K02 Na podstawie Uchwały Senatu UMCS Nr XXIV-27.18/19 z dnia 29 maja 2019 r. tj. od cyklu kształcenia 2019/2020 Wiedza W1. Zna podstawowe pojęcia biologii w zakresie umożliwiającym mu zrozumienie treści nauczania z poszczególnych specjalistycznych dziedzin biotechnologiii. K_W01 W2. Ma podstawową wiedzę na temat klasyfikacji, nazewnictwa, struktury, reaktywności, mechanizmów reakcji, syntezy i roli w funkcjonowaniu organizmów żywych wybranych klas związków organicznych. K_W01, K_W04 W3. Posiada podstawową wiedzę w zakresie wybranych procesów technologicznych i inżynierii bioprocesowej i rozumie ich znaczenie w gospodarce K_W02; K_W6 Umiejętności U1. Potrafi definiować podstawowe pojęcia biochemiczne i biotechnologiczne. K_U05 U2. Umie interpretować na gruncie fizykochemicznym niektóre procesy zachodzące w organizmach żywych. K_U01 U3. Potrafi posługiwać się schematami technologicznymi procesów przemysłowych. K_U02 U4. Umie ocenić znaczenie wiedzy o reakcjach i procesach biologicznych dla ich praktycznych realizacji w procesach technologicznych. K_U05 U5. Potrafi pracować zespołowo; rozumie konieczność pracy zespołowej w badaniach w dziedzinie współczesnej biotechnologii. K_U07 U6. Potrafi samodzielnie wyszukiwać informacje w literaturze także w językach obcych. K_U02 Kompetencje społeczne K1. Zna ograniczenia własnej wiedzy i rozumie konieczność dalszego kształcenia. K_K02 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-06-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jerzy Rogalski | |
Prowadzący grup: | Jerzy Rogalski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-06-23 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jerzy Rogalski | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.