Bioinżynieria białek
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | B-BA.107 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Bioinżynieria białek |
Jednostka: | Wydział Biologii i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
5.50
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | zaliczony kurs biologii molekularnej, biochemii, mikrobiologii |
Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS: | Godziny kontaktowe z prowadzącym zajęcia realizowane w formie zajęć dydaktycznych: wykład 15 godz. laboratorium 45 godz. Łączna liczba godzin z udziałem nauczyciela akademickiego 60 Godziny niekontaktowe (praca własna studenta) Przygotowanie się studenta do zajęć dydaktycznych - 25 godz. Przygotowanie się studenta do zaliczeń i egzaminów - 40 godz. Studiowanie przez studenta literatury przedmiotu - 25 godz. Łączna liczba godzin niekontaktowych 90 Sumaryczna liczba dla modułu – 150 godzin -5,5 punktu ECTS |
Sposób weryfikacji efektów kształcenia: | Sposób weryfikacji efektów kształcenia na studiach pierwszego stopnia zatwierdzonych na podstawie Uchwały Senatu UMCS Nr XXII-39.6/12 z dnia 25 kwietnia 2012 r. tj. od cyklu kształcenia 2012/2013: W01, W06, W07, W11, U02,U07,U14. wykład - egzamin pisemny (W1-W5, U5-U6 ) laboratorium - kolokwium (W1-W5, U5-U6 ) laboratorium – ocena ciągła (U1-U7, K1-K3) Na podstawie Uchwały Senatu UMCS Nr XXIV-27.18/19 z dnia 29 maja 2019 r. tj. od cyklu kształcenia 2019/2020: wykład - egzamin pisemny (W1-W2, U1, U3, K1) laboratorium - kolokwium (W1-W2, U1, U3, K1) laboratorium – ocena ciągła (U1-U4, K1) |
Pełny opis: |
Wykłady Droga od białka naturalnego do rekombinowanego. Peptydy i białka odpornościowe jako przykład cząsteczek bioaktywnych. Pozyskiwanie aktywnych peptydów przeciwdrobnoustrojowych pochodzenia naturalnego: analiza materiału wyjściowego pod kątem poszukiwanej aktywności biologicznej; izolacja peptydów i białek odpornościowych z materiału biologicznego; identyfikacja i analiza aktywności biologicznej izolowanych białek. Projektowanie peptydów o pożądanych właściwościach biologicznych. Projektowanie systemów genetycznych w celu wytwarzania białek rekombinowanych o zmodyfikowanej strukturze i funkcji w prokariotycznych oraz eukariotycznych systemach ekspresyjnych; czynniki wpływające na wydajność ekspresji genów; procesy fałdowania i agregacji białek w komórce; projektowanie białek hybrydowych wraz z etykietkami; oczyszczanie i detekcja białek rekombinowanych. Laboratorium Zajęcia laboratoryjne poświęcone są pozyskiwaniu aktywnych biologicznie białek i peptydów z materiału naturalnego - na przykładzie peptydów przeciwdrobnoustrojowych i apolipoforyny III. Druga część zajęć laboratoryjnych obejmuje cykl eksperymentów mających na celu oczyszczenie rekombinowanego ludzkiego białka P2 produkowanego w komórkach Escherichia coli. |
Literatura: |
Artykuły przeglądowe z aktualnego piśmiennictwa naukowego. Materiały dostępne w zasobach elektronicznych biblioteki głównej UMCS oraz materiały dostarczone przez prowadzącego Molecular cloning - a laboratory manual", third edition, Sambrook J., Russell D.,W., Cold Spring Harbor Laboratory Press, Cold Spring Harbor, New York |
Efekty uczenia się: |
------------------------------------------------- Na podstawie Uchwały Senatu UMCS Nr XXII-39.6/12 z dnia 25 kwietnia 2012 r. tj. od cyklu kształcenia 2012/2013 WIEDZA W1. Rozumie podstawowe procesy zachodzące w organizmach żywych na poziomie molekularnym, komórkowym i całego organizmu. K_W01 W2. Ma znajomość rozwoju wiedzy, zwłaszcza w dziedzinie biologii eksperymentalnej, i związanego z nim doskonalenia technik badawczych, w szczególności badań proteomicznych. K_W06 W3. Dostrzega i rozumie możliwości praktycznych zastosowań wiedzy biologicznej, szczególnie z zakresu biologii stosowanej, w życiu społeczno-gospodarczym. K_W07 W4. Opisuje procesy zachodzące w organizmach żywych na podstawie eksperymentów i obserwacji oraz w oparciu o dane ze źródeł naukowych. K_W11 W5. Student potrafi wyjaśnić zależność między strukturą i funkcją biologiczną białek K_W01 UMIEJĘTNOŚCI U1. Stosuje podstawowe narzędzia i techniki badawcze i laboratoryjne z dziedziny proteomiki. K_U01 U2. Wykonuje proste analizy materiału biologicznego, dokonuje ocen i diagnoz, planuje proste procedury analityczne i preparatywne. K_U02 U3. Potrafi wykonać w laboratorium podstawowe doświadczenia z dziedziny proteomiki. K_U04 U4. Wyciąga poprawne wnioski z przeprowadzonych doświadczeń i obserwacji. K_U07 U5. Potrafi językiem naukowym bronić prezentowanych przez siebie interpretacji omawianych zagadnień. K_U14 U6. Student potrafi zaprojektować proces produkcji białka rekombinowanego w układzie bakteryjnym i drożdżowym K_U01 U7. Student potrafi przeprowadzić detekcję białka rekombinowanego z wykorzystaniem technik immunologicznych K_U01 KOMPETENCJE SPOŁECZNE K1. Potrafi pracować w grupie w celu wspólnego rozwiązywania problemów, sprawnego wykonania określonych zadań oraz przygotowywania wystąpień. K_K08 K2. Zlecone do realizacji zadania analizuje pod kątem poprawnego i sprawnego ich wykonania, wyznaczając kolejność czynności i uzgadniając zasady współdziałania w grupie. K_K09 K3. Jest świadom odpowiedzialności za bezpieczeństwo własne i otoczenia w pracy doświadczalnej z aparaturą, chemikaliami i materiałem biologicznym. K_K10 Na podstawie Uchwały Senatu UMCS Nr XXIV-27.18/19 z dnia 29 maja 2019 r. tj. od cyklu kształcenia 2019/2020 Wiedza: W1. Student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu wybrane fakty, pojęcia, obiekty, zjawiska oraz złożone zależności między nimi i teorie je wyjaśniające, stanowiące podstawową wiedzę ogólną z zakresu dyscyplin naukowych, głównie nauk ścisłych i przyrodniczych, tworzących podstawy teoretyczne biologii. K_W01 W2. Student zna i rozumie podstawowe metody oraz techniki badawcze wykorzystywane w badaniach proteomicznych. K_W02 Umiejętności: U1. Student potrafi formułować i rozwiązywać nietypowe i złożone problemy, krytycznie oceniać fakty, wyprowadzać odpowiednie wnioski oraz wykonywać różne zadania w zmiennych i nie w pełni przewidywalnych warunkach. K_U01 U2. Student potrafi przeprowadzać eksperymenty, obserwacje i pomiary stosując odpowiednie narzędzia i metody badawcze wykorzystywane w proteomice , a także interpretować otrzymane wyniki i wyciągać wnioski w oparciu o posiadaną wiedzę. K_U04 U3. Student potrafi zaprojektować proces produkcji białka rekombinowanego w układzie bakteryjnym i drożdżowym K_U01, K_U03 U4. Student potrafi przeprowadzić detekcję białka rekombinowanego z wykorzystaniem technik immunologicznych K_U03, K_U04 Kompetencje społeczne: K1. Student jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści oraz do uznawania znaczenia wiedzy ogólnej i specjalistycznej z zakresu biologii w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także do zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemów. K_K02 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2025-02-25 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 45 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Cytryńska | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Cytryńska, Barbara Michalec-Wawiórka, Sylwia Stączek, Leszek Wawiórka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.