Bioinżynieria białek
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | B-BT.2064 |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0519) Nauki biologiczne (inne)
|
Nazwa przedmiotu: | Bioinżynieria białek |
Jednostka: | Wydział Biologii i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
6.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | zaliczony kurs biologii molekularnej, biochemii, mikrobiologii |
Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS: | Godziny kontaktowe z prowadzącym zajęcia realizowane w formie zajęć dydaktycznych: wykład 15 godz. laboratorium 60 godz. Łączna liczba godzin z udziałem nauczyciela akademickiego 75 Godziny niekontaktowe (praca własna studenta) Przygotowanie się studenta do zajęć dydaktycznych - 25 godz. Przygotowanie się studenta do zaliczeń i egzaminów - 40 godz. Studiowanie przez studenta literatury przedmiotu - 25 godz. Łączna liczba godzin niekontaktowych 90 Sumaryczna liczba dla modułu – 165 godzin - 6,0 pkt ECTS |
Sposób weryfikacji efektów kształcenia: | Na podstawie Uchwały Senatu UMCS Nr XXV-8.10/21 z dnia 26 maja 2021 r. tj. od cyklu kształcenia 2021/2022: wykład - egzamin pisemny (W1-W4, K1, K2) laboratorium - kolokwium (U1, U3, K1) laboratorium – aktywność na zajęciach, wykonywanie doświadczeń - ocena ciągła (U1-U3, K1, K2) |
Pełny opis: |
WYKŁAD Właściwości biochemiczne i strukturalne białek biologicznie aktywnych. Chemiczne i energetyczne podstawy procesu fałdowania białek. Strukturalne uwarunkowania aktywności biologicznej białek. Technologie biotechnologicznej produkcji białek rekombinowanych - strategie nadprodukcji i przegląd prokariotycznych (bakteryjny system pET) i eukariotycznych (drożdżowy system PichiaPink oraz bakulowirusowy system oparty o komórki owadzie-Bac-to-Bac) systemów ekspresyjnych. Rodzaje wektorów ekspresyjnych i metody ich przygotowywania. Przygotowanie konstruktów genetycznych z wykorzystaniem nowoczesnych technik inżynierii genetycznej (Gibson Assembly, TOPO cloning). Czynniki wpływające na wydajność produkcji białek rekombinowanych oraz podstawy optymalizacji procesu nadekspresji. Problemy związane z nadekspresją białka- wydajność ekspresji i rozpuszczalność białek. Techniki zatężania i odsalania białek. Usuwanie drobnocząsteczkowych zanieczyszczeń oraz wymiana buforu na drodze dializy. Formulacja preparatów białkowych i jej optymalizacja-chemiczne aspekty stabilności białek w roztworze. Praktyczne zastosowanie białek rekombinowanych w różnych gałęziach przemysłu. Pozyskiwanie i analiza białek i peptydów pochodzenia naturalnego, na przykładzie peptydów i białek odpornościowych: analiza materiału wyjściowego pod kątem poszukiwanej aktywności biologicznej; analiza aktywności biologicznej peptydów i białek; wpływ różnych czynników na poziom aktywności biologicznej białek i peptydów; identyfikacja peptydów i białek; możliwości i ograniczenia wykorzystania peptydów pochodzenia naturalnego. LABORATORIA Nadekspresja białka rekombinowanego w bakteryjnym układzie ekspresyjnym pET. Metody dezintegracji komórek i frakcjonowania ekstraktu komórkowego na drodze wirowania różnicowego. Otrzymywanie preparatów białek rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych (ciałek inkluzyjnych). Oczyszczanie białka rekombinowanego na drodze chromatografii powinowactwa w warunkach natywnych i denaturujących. Analiza procesu nadprodukcji na drodze elektroforezy białkowej w warunkach denaturujących SDS-PAGE. Identyfikacja białek rekombinowanych na drodze immunodetekcji z wykorzystaniem specyficznych przeciwciał- western-blotting. Zapoznanie się ze standardami wizualizacji, dokumentacji i analizy danych w bioinżynierii białek. Oczyszczanie, detekcja, identyfikacja i analiza aktywności biologicznej białek i peptydów pochodzenia naturalnego ze złożonego materiału biologicznego - na przykładzie peptydów przeciwdrobnoustrojowych i apolipoforyny III owadów: ekstrakcja, wysalanie, metoda dyfuzji radialnej, bioautografia, SDS/PAGE, NATIVE/PAGE, immunoblotting. |
Literatura: |
Artykuły przeglądowe z aktualnego piśmiennictwa naukowego. Materiały dostępne w zasobach elektronicznych biblioteki głównej UMCS oraz materiały dostarczone przez prowadzącego. Molecular cloning - a laboratory manual", third edition, Sambrook J., Russell D.,W., Cold Spring Harbor Laboratory Press, Cold Spring Harbor, New York |
Efekty uczenia się: |
Na podstawie Uchwały Senatu UMCS Nr XXV-8.10/21 z dnia 26 maja 2021 r. tj. od cyklu kształcenia 2021/2022: Wiedza: W1. Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu wybrane zagadnienia z zakresu matematyki, fizyki i chemii, pozwalające opisywać i interpretować zjawiska i procesy przyrodnicze na poziomie molekularnym. K_W01 W2. Absolwent zna i rozumie w stopniu zaawansowanym przebieg zjawisk i procesów biologicznych na poziomie molekularnym. K_W04 W3. Absolwent zna i rozumie wybrane zagadnienia z zakresu wiedzy szczegółowej dotyczącej zastosowania osiągnięć biotechnologii w medycynie, przemyśle, ochronie środowiska i rolnictwie. K_W06 W4. Absolwent zna i rozumie podstawowe narzędzia i metody badawcze stosowane w biotechnologii i pokrewnych naukach, ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień związanych z analityką białek i kwasów nukleinowych oraz metodyki hodowli komórkowych i tkankowych. K_W07 W5. Absolwent zna i rozumie zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium biotechnologicznym i pokrewnym. K_W08 Umiejętności: U1. Absolwent potrafi odpowiednio dobierać i stosować podstawowe narzędzia oraz metody badawcze właściwe współczesnej biotechnologii, biologii molekularnej i mikrobiologii, w tym zaawansowane techniki informacyjno-komunikacyjne. K_U03 U2. Absolwent potrafi posługiwać się specjalistycznym sprzętem stosowanym w laboratoriach biotechnologicznych i pokrewnych oraz przestrzegać zasad bezpieczeństwa w pracy laboratoryjnej. K_U04 U3. Absolwent potrafi wykonywać obliczenia chemiczne i biochemiczne, dokumentować i analizować wyniki oraz formułować w sposób prawidłowy wnioski na podstawie danych uzyskanych w pracy badawczej, w tym laboratoryjnej. K_U05 Kompetencje społeczne: K1. Absolwent jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści w zakresie biotechnologii i nauk pokrewnych i ciągłego rozwijania własnych kompetencji warunkujących profesjonalne podejście do pracy biotechnologa. K_K01 K2. Absolwent jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy naukowej w zakresie biotechnologii, zwłaszcza w medycynie, przemyśle, rolnictwie i ochronie środowiska, jej propagowania w rozwiązywaniu poznawczych i praktycznych problemów, samodzielnie lub po zasięgnięciu opinii ekspertów. K_K02 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2025-02-25 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 60 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Cytryńska | |
Prowadzący grup: | Mariola Andrejko, Małgorzata Cytryńska, Magdalena Kunat-Budzyńska, Barbara Michalec-Wawiórka, Sylwia Stączek, Leszek Wawiórka, Agnieszka Zdybicka-Barabas | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2025/2026" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2026-02-25 - 2026-06-21 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 60 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Cytryńska | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.