Mikrobiologia ogólna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | B-BW.2023 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia ogólna |
Jednostka: | Wydział Biologii i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
5.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS: | Punkty ECTS - 5 Godziny kontaktowe z prowadzącym zajęcia: Wykład - 20 godzin Laboratorium - 20 godzin Łączna liczba godzin z udziałem nauczyciela akademickiego - 40 godzin Godziny niekontaktowe (samodzielna praca studenta): Przygotowanie się do laboratorium - 20 godzin Przygotowanie się do egzaminu - 20 godzin Studiowanie literatury - 20 godzin Łącznie godziny niekontaktowe - 60 godzin Łącznie godziny kontaktowe i niekontaktowe - 100 godzin Sumaryczna liczba punktów ECTS dla modułu - 5 |
Sposób weryfikacji efektów kształcenia: | Sposób weryfikacji efektów uczenia się na studiach pierwszego stopnia zatwierdzonych na podstawie Uchwały Senatu UMCS Nr XXIV-27.18/19 z dnia 29 maja 2019 r. tj. od cyklu kształcenia 2019/2020: wykład –egzamin pisemny (W1-W9, U1-U3, K1-K2) laboratorium – opracowania ćwiczeń lub kolokwia śródsemestralne (W1-W7, U1-U2, K1-K2) |
Pełny opis: |
WYKŁAD 1. Rozwój mikrobiologii. Domeny Prokariota: Bacteria i Archea oraz systemy ich klasyfikacji. Grzyby mikroskopowe, klasyfikacja i charakterystyka poszczególnych typów. 2. Morfologia, wielkość komórek i ich układy, porównanie komórek bez błony jądrowej i wewnętrznych przedziałów (Prokariota) z komórkami z błoną jądrową Eukariota (grzybów mikroskopowych I Protista). Budowa komórki: genom i inne elementy genetyczne, organella, ziarnistości, błona i ściana komórkowa, warstwa S, otoczki i pochewki. Ruch: typy urzęsienia i taksji: chemo-, aero-, foto-, magntotaksja. Fimbrie, pilusy i włókienka amyloidowe. 3. Szlaki metaboliczne w warunkach tlenowych i beztlenowych. Metabolizm chemolitotrofów i fototrofów. Asymilacja dwutlenku węgla i metylotrofy. 4. Wzrost i rozmnażanie: wpływ warunków fizyko-chemicznych, cykle życiowe i formy przetrwalnikowe: tworzenie endo- i egzospor, cyst bakteryjnych, miksospor, akinet. 5. Mikroorganizmy hodowalne i nie-hodowalne, znaczenie kolonii, metody oznaczania liczebności i rozmieszczenia mikroorganizmów metodami hodowlanymi i bezpośrednimi: in situ i mikroskopowymi. 6. Przechowywanie mikroorganizmów: podłoża, krioprotektanty. 7. Zdolność porozumiewania się mikroorganizmów (Quorum sensing) i tworzenia biofilmów. LABORATORIUM 1. Metody hodowli przedstawicieli bakterii i grzybów mikroskopowych. na podłożach stałych i płynnych, w tym selektywnych i wybiórczych. 2. Metody identyfikacji bakterii Gram + i Gram – oraz grzybów mikroskopowych. 3. Barwienie komórek i struktur komórkowych. 4. Określanie spektrofotometrycznie i mikroskopowo liczebności inokulum. 5. Badanie ruchliwości. 6. Metody określanie zdolności tworzenia biofilmu. 7. Wybrane testy metaboliczne. 8. Metody badania oddziaływania czynników biobójczych - testy antybiotyczne. |
Literatura: |
Jadwiga Baj 2018 Mikrobiologia Jean-Claude Bertrand i in. 2015. Environmental Microbiology. Fundamentals and Applications. Springer |
Efekty uczenia się: |
Załącznik nr 5 do Uchwały Nr XXIV-27.18/19 Senatu UMCS WIEDZA: ABSOLWENT ZNA I ROZUMI 1. Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu wybrane fakty, pojęcia, zjawiska oraz złożone zależności między nimi i teorie je wyjaśniające, stanowiące podstawową wiedzę ogólną z zakresu mikrobiologii ogólnej K_W01 2. Absolwent zna i rozumie podstawowe metody oraz techniki badawcze, laboratoryjne i terenowe, stosowane we współczesnej mikrobiologii K_W02 3. Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu związki mikrobiologii z innymi dyscyplinami przyrodniczymi, umożliwiające rozumienie zasad funkcjonowania organizmów oraz interpretowanie i uogólnianie posiadanej wiedzy K_W03 4. Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu właściwe dla mikrobiologii wybrane zagadnienia z zakresu zaawansowanej wiedzy szczegółowej, w tym podstawowe procesy zachodzące na poziomie molekularnym, komórkowym i całego mikroorganizmów oraz zależności pomiędzy nimi a środowiskiem K_W04 5. Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu istotę działań na rzecz zachowania różnorodności mikroorganizmów jako warunku zapewnienia równowagi w biosferze oraz jako źródła materiału biologicznego do praktycznych zastosowań K_W05 6. Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu specyfikę mikrobiologii, kierunki jej rozwoju i wybrane osiągnięcia oraz możliwości praktycznych zastosowań wiedzy z zakresu mikrobiologii stosowanej, w życiu społeczno-gospodarczym K_W06 7 Absolwent zna i rozumie zasady matematycznego opisu, technik informatycznych i statystycznej interpretacji wyników oraz ich znaczenie dla charakterystyki mikrobioty oraz ich aktywności K_W07 8. Absolwent zna i rozumie fundamentalne dylematy współczesnej cywilizacji oraz ich podstawowe implikacje w odniesieniu do badań naukowych z zakresu mikrobiologii K_W08 9. Absolwent zna i rozumie podstawowe uwarunkowania ekonomiczne, prawne i etyczne działalności naukowo-badawczej i zastosowań związanych z mikrobiologią, w tym podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności intelektualnej i przemysłowej K_W09 UMIEJĘTNOŚCI: ABSOLWENT POTRAFI 1. Absolwent potrafi dokonywać właściwej selekcji źródeł danych, przeprowadzać krytyczną analizę, ocenę i syntezę zawartych w nich informacji na potrzeby rozwiązywania problemów z zakresu mikrobiologii ogólnej K_U02 2. Absolwent potrafi przeprowadzać eksperymenty, obserwacje i pomiary z zakresu mikrobiologii ogólnej stosując odpowiednie narzędzia i metody badawcze, laboratoryjne i/lub terenowe, a także interpretować otrzymane wyniki i wyciągać wnioski w oparciu o posiadaną wiedzę K_U04 3. Absolwent potrafi współpracować z innymi osobami w ramach działań zespołowych w celu wykonania zadań z zakresu mikrobiologii ogólnej K_U08 KOMPETENCJE SPOŁECZNE: ABSOLWENT JEST GOTÓW DO 1. Absolwent jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy z zakresu mikrobiologii ogólnej i odbieranych treści oraz do uznawania znaczenia wiedzy z ogólnej i specjalistycznej z zakresu mikrobiologii w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także do zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemów K_K02 2. Absolwent jest gotów do wypełniania zobowiązań społecznych, w tym do dzielenia się wiedzą z zakresu mikrobiologii z innymi oraz współorganizowania działalności na rzecz środowiska społecznego K_K03 3. Absolwent jest gotów do dbałości o dorobek i tradycje zawodu mikrobiologa K_K06 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (zakończony)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-03 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 40 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Iwona Komaniecka | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2025-02-25 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 40 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Monika Janczarek, Jolanta Jaroszuk-Ściseł | |
Prowadzący grup: | Monika Janczarek, Jolanta Jaroszuk-Ściseł, Ewa Ozimek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2025/2026" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2026-02-25 - 2026-06-21 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 40 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Monika Janczarek, Jolanta Jaroszuk-Ściseł | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.