Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia ogólna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: B-BW.2023
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologia ogólna
Jednostka: Wydział Biologii i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 5.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS:

Punkty ECTS - 5

Godziny kontaktowe z prowadzącym zajęcia:

Wykład - 20 godzin

Laboratorium - 20 godzin

Łączna liczba godzin z udziałem nauczyciela akademickiego - 40 godzin

Godziny niekontaktowe (samodzielna praca studenta):

Przygotowanie się do laboratorium - 20 godzin

Przygotowanie się do egzaminu - 20 godzin

Studiowanie literatury - 20 godzin

Łącznie godziny niekontaktowe - 60 godzin

Łącznie godziny kontaktowe i niekontaktowe - 100 godzin


Sumaryczna liczba punktów ECTS dla modułu - 5


Sposób weryfikacji efektów kształcenia:

Sposób weryfikacji efektów uczenia się na studiach pierwszego stopnia zatwierdzonych na podstawie Uchwały Senatu UMCS Nr XXIV-27.18/19 z dnia 29 maja 2019 r. tj. od cyklu kształcenia 2019/2020:

wykład –egzamin pisemny (W1-W9, U1-U3, K1-K2)

laboratorium – opracowania ćwiczeń lub kolokwia śródsemestralne (W1-W7, U1-U2, K1-K2)


Pełny opis:

WYKŁAD

1. Rozwój mikrobiologii. Domeny Prokariota: Bacteria i Archea oraz systemy ich klasyfikacji. Grzyby mikroskopowe, klasyfikacja i charakterystyka poszczególnych typów.

2. Morfologia, wielkość komórek i ich układy, porównanie komórek bez błony jądrowej i wewnętrznych przedziałów (Prokariota) z komórkami z błoną jądrową Eukariota (grzybów mikroskopowych I Protista). Budowa komórki: genom i inne elementy genetyczne, organella, ziarnistości, błona i ściana komórkowa, warstwa S, otoczki i pochewki. Ruch: typy urzęsienia i taksji: chemo-, aero-, foto-, magntotaksja. Fimbrie, pilusy i włókienka amyloidowe.

3. Szlaki metaboliczne w warunkach tlenowych i beztlenowych. Metabolizm chemolitotrofów i fototrofów. Asymilacja dwutlenku węgla i metylotrofy.

4. Wzrost i rozmnażanie: wpływ warunków fizyko-chemicznych, cykle życiowe i formy przetrwalnikowe: tworzenie endo- i egzospor, cyst bakteryjnych, miksospor, akinet.

5. Mikroorganizmy hodowalne i nie-hodowalne, znaczenie kolonii, metody oznaczania liczebności i rozmieszczenia mikroorganizmów metodami hodowlanymi i bezpośrednimi: in situ i mikroskopowymi.

6. Przechowywanie mikroorganizmów: podłoża, krioprotektanty.

7. Zdolność porozumiewania się mikroorganizmów (Quorum sensing) i tworzenia biofilmów.

LABORATORIUM

1. Metody hodowli przedstawicieli bakterii i grzybów mikroskopowych.

na podłożach stałych i płynnych, w tym selektywnych i wybiórczych.

2. Metody identyfikacji bakterii Gram + i Gram – oraz grzybów mikroskopowych.

3. Barwienie komórek i struktur komórkowych.

4. Określanie spektrofotometrycznie i mikroskopowo liczebności inokulum.

5. Badanie ruchliwości.

6. Metody określanie zdolności tworzenia biofilmu.

7. Wybrane testy metaboliczne.

8. Metody badania oddziaływania czynników biobójczych - testy antybiotyczne.

Literatura:

Jadwiga Baj 2018 Mikrobiologia

Jean-Claude Bertrand i in. 2015. Environmental Microbiology. Fundamentals and Applications. Springer

Efekty uczenia się:

Załącznik nr 5 do Uchwały Nr XXIV-27.18/19 Senatu UMCS

WIEDZA: ABSOLWENT ZNA I ROZUMI

1. Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu wybrane fakty, pojęcia, zjawiska oraz złożone zależności między nimi i teorie je wyjaśniające, stanowiące podstawową wiedzę ogólną z zakresu mikrobiologii ogólnej K_W01

2. Absolwent zna i rozumie podstawowe metody oraz techniki badawcze, laboratoryjne i terenowe, stosowane we współczesnej mikrobiologii K_W02

3. Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu związki mikrobiologii z innymi dyscyplinami przyrodniczymi, umożliwiające rozumienie zasad funkcjonowania organizmów oraz interpretowanie i uogólnianie posiadanej wiedzy K_W03

4. Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu właściwe dla mikrobiologii wybrane zagadnienia z zakresu zaawansowanej wiedzy szczegółowej, w tym podstawowe procesy zachodzące na poziomie molekularnym, komórkowym i całego mikroorganizmów oraz zależności pomiędzy nimi a środowiskiem K_W04

5. Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu istotę działań na rzecz zachowania różnorodności mikroorganizmów jako warunku zapewnienia równowagi w biosferze oraz jako źródła materiału biologicznego do praktycznych zastosowań K_W05

6. Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu specyfikę mikrobiologii, kierunki jej rozwoju i wybrane osiągnięcia oraz możliwości praktycznych zastosowań wiedzy z zakresu mikrobiologii stosowanej, w życiu społeczno-gospodarczym K_W06

7 Absolwent zna i rozumie zasady matematycznego opisu, technik informatycznych i statystycznej interpretacji wyników oraz ich znaczenie dla charakterystyki mikrobioty oraz ich aktywności K_W07

8. Absolwent zna i rozumie fundamentalne dylematy współczesnej cywilizacji oraz ich podstawowe implikacje w odniesieniu do badań naukowych z zakresu mikrobiologii K_W08

9. Absolwent zna i rozumie podstawowe uwarunkowania ekonomiczne, prawne i etyczne działalności naukowo-badawczej i zastosowań związanych z mikrobiologią, w tym podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności intelektualnej i przemysłowej K_W09

UMIEJĘTNOŚCI: ABSOLWENT POTRAFI

1. Absolwent potrafi dokonywać właściwej selekcji źródeł danych, przeprowadzać krytyczną analizę, ocenę i syntezę zawartych w nich informacji na potrzeby rozwiązywania problemów z zakresu mikrobiologii ogólnej K_U02

2. Absolwent potrafi przeprowadzać eksperymenty, obserwacje i pomiary z zakresu mikrobiologii ogólnej stosując odpowiednie narzędzia i metody badawcze, laboratoryjne i/lub terenowe, a także interpretować otrzymane wyniki i wyciągać wnioski w oparciu o posiadaną wiedzę K_U04

3. Absolwent potrafi współpracować z innymi osobami w ramach działań zespołowych w celu wykonania zadań z zakresu mikrobiologii ogólnej K_U08

KOMPETENCJE SPOŁECZNE: ABSOLWENT JEST GOTÓW DO

1. Absolwent jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy z zakresu mikrobiologii ogólnej i odbieranych treści oraz do uznawania znaczenia wiedzy z ogólnej i specjalistycznej z zakresu mikrobiologii w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także do zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemów K_K02

2. Absolwent jest gotów do wypełniania zobowiązań społecznych, w tym do dzielenia się wiedzą z zakresu mikrobiologii z innymi oraz współorganizowania działalności na rzecz środowiska społecznego K_K03

3. Absolwent jest gotów do dbałości o dorobek i tradycje zawodu mikrobiologa K_K06

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (zakończony)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-03
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 40 godzin więcej informacji
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Iwona Komaniecka
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2025-02-25 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 40 godzin więcej informacji
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Monika Janczarek, Jolanta Jaroszuk-Ściseł
Prowadzący grup: Monika Janczarek, Jolanta Jaroszuk-Ściseł, Ewa Ozimek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2025/2026" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2026-02-25 - 2026-06-21
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 40 godzin więcej informacji
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Monika Janczarek, Jolanta Jaroszuk-Ściseł
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0