Biotechnologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | C-SBK.I5-BIOTECh |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biotechnologia |
Jednostka: | Wydział Chemii |
Grupy: | |
Strona przedmiotu: | http://www.umcs.pl |
Punkty ECTS i inne: |
7.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Student zna podstawowe szlaki metaboliczne pozwalające na uzyskiwanie energii i materiałów budulcowych przez komórki żywe. Zna podstawowe informacje dotyczące budowy komórki i technik hodowlanych.. |
Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS: | Godziny kontaktowe (z udziałem nauczyciela akademickiego) Wykład 30 g. / 1 ECTS Laboratorium 60 g. / 2 ECTS Łączna liczba godzin z udziałem nauczyciela akademickiego 90 Liczba punktów ECTS z udziałem nauczyciela akademickiego 3 Godziny nie kontaktowe (praca indywidualna studenta) Przygotowanie się do laboratorium 20 Przygotowanie opracowań ćwiczeń 20 Studiowanie literatury 25 Przygotowanie się do egzaminu 55 Łączna liczba godzin nie kontaktowych 120 Liczba punktów ECTS za godziny nie kontaktowe 4 Łączna ilość godzin dla przedmiotu 210 Sumaryczna liczba punktów ECTS dla modułu 7 |
Sposób weryfikacji efektów kształcenia: | Wykład - egzamin pisemny - K_W03, K_W06, K_W10, K_U03, K_U08, K_U27, K_U28, K_K01, K_K05. Laboratorium - Kolokwia - K_W03, K_W06, K_W10, K_U03, K_U08, K_U27, K_U28, K_K01, K_K05. |
Pełny opis: |
Celem przedmiotu biotechnologia jest zapoznanie studentów z procesami związanymi z syntezą i odzyskaniem różnorodnych bioproduktów izolowanych z mikroorganizmów prokariotycznych i eukariotycznych. z technikami wykorzystywanymi w produkcji i oczyszczaniu białek o zastosowaniach komercyjnych. Treści wykładów: Definicje, charakterystyka i rozwój technologii biochemicznych. Mikroorganizmy i enzymy w biotechnologii – dobór, selekcja i udoskonalanie. Podłoża hodowlane. Przemysłowe procesy biotechnologiczne: wytwarzanie kwasów organicznych – octowego, cytrynowego, mlekowego. Metody produkcji wybranych aminokwasów i antybiotyków. Wybrane zagadnienia z zakresu hodowli komórek roślinnych - roślinne metabolity wtórne. Substancje biologicznie czynne stosowane w kosmetykach. Nanocząsteczki jako systemy transportujące substancje aktywne w skórze. Treści ćwiczeń: Użyteczne mikroorganizmy w przemyśle kosmetycznym. Immobilizowane enzymy w biotechnologii. Fermentacja alkoholowa - analiza produktów. Substancje biologicznie czynne stosowane w kosmetykach. Biotechnologia wytwarzania związków tłuszczowych. Oleje naturalne w kosmetykach. Szkodliwe składniki kosmetyków. |
Literatura: |
1. Chmiel A., 1994. Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa. 2. S. Malepszy (red.), 2009. Biotechnologia roślin. PWN, Warszawa 3. Biotechnology in cosmetics: Concepts, Tools and Techniques. 4. Brud W.S., Glinka R., 2001. Technologia kosmetyków. Oficyna Wydawnicza MA, Łódź. 5. Malinka W., 1999. Zarys chemii kosmetycznej. Wrocław. 6. Polish Journal of Cosmetology. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza W1. Zna podstawowe pojęcia chemii ogólnej w zakresie umożliwiającym mu zrozumienie treści nauczania z poszczególnych specjalistycznych dziedzin chemii. K_W03 W2. Ma podstawową wiedzę na temat klasyfikacji, nazewnictwa, struktury, reaktywności, mechanizmów reakcji, syntezy i roli w funkcjonowaniu organizmów żywych wybranych klas związków organicznych. K_W06 W3. Posiada podstawową wiedzę w zakresie wybranych procesów technologicznych i inżynierii chemicznej. K_W10 W4. Zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy. K_W14 Umiejętności U1. Potrafi definiować podstawowe pojęcia chemiczne. K_U03 U2. Posiada umiejętność wykonywania podstawowych czynności w laboratorium chemicznym. K_U08 U3. Umie interpretować na gruncie fizykochemicznym niektóre procesy zachodzące w organizmach żywych. K_U22 U4. Potrafi posługiwać się schematami technologicznymi procesów przemysłowych. K_U26 U5. Umie ocenić znaczenie wiedzy o reakcjach i procesach chemicznych dla ich praktycznych realizacji w procesach technologicznych. K_U27 Kompetencje społeczne K1. Zna ograniczenia własnej wiedzy i rozumie konieczność dalszego kształcenia. K_K01 K2. Potrafi pracować zespołowo; rozumie konieczność pracy zespołowej w badaniach w dziedzinie współczesnej chemii. K_K02 K3. Potrafi samodzielnie wyszukiwać informacje w literaturze także w językach obcych. K_K05 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (zakończony)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-03 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 60 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Renata Bancerz | |
Prowadzący grup: | Renata Bancerz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.