Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Biotechnologia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: C-SBK.I5-BIOTECh
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Biotechnologia
Jednostka: Wydział Chemii
Grupy:
Strona przedmiotu: http://www.umcs.pl
Punkty ECTS i inne: 7.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Student zna podstawowe szlaki metaboliczne pozwalające na uzyskiwanie energii i materiałów budulcowych przez komórki żywe. Zna podstawowe informacje dotyczące budowy komórki i technik hodowlanych..


Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS:

Godziny kontaktowe (z udziałem nauczyciela akademickiego)

Wykład 30 g. / 1 ECTS

Laboratorium 60 g. / 2 ECTS

Łączna liczba godzin z udziałem nauczyciela akademickiego 90

Liczba punktów ECTS z udziałem nauczyciela akademickiego 3


Godziny nie kontaktowe (praca indywidualna studenta)

Przygotowanie się do laboratorium 20

Przygotowanie opracowań ćwiczeń 20

Studiowanie literatury 25

Przygotowanie się do egzaminu 55

Łączna liczba godzin nie kontaktowych 120

Liczba punktów ECTS za godziny nie kontaktowe 4


Łączna ilość godzin dla przedmiotu 210

Sumaryczna liczba punktów ECTS dla modułu 7

Sposób weryfikacji efektów kształcenia:

Wykład - egzamin pisemny - K_W03, K_W06, K_W10, K_U03, K_U08, K_U27, K_U28, K_K01, K_K05.


Laboratorium - Kolokwia - K_W03, K_W06, K_W10, K_U03, K_U08, K_U27, K_U28, K_K01, K_K05.

Pełny opis:

Celem przedmiotu biotechnologia jest zapoznanie studentów z procesami związanymi z syntezą i odzyskaniem różnorodnych bioproduktów izolowanych z mikroorganizmów prokariotycznych i eukariotycznych. z technikami wykorzystywanymi w produkcji i oczyszczaniu białek o zastosowaniach komercyjnych.

Treści wykładów:

Definicje, charakterystyka i rozwój technologii biochemicznych. Mikroorganizmy i enzymy w biotechnologii – dobór, selekcja i udoskonalanie. Podłoża hodowlane.

Przemysłowe procesy biotechnologiczne: wytwarzanie kwasów organicznych – octowego, cytrynowego, mlekowego.

Metody produkcji wybranych aminokwasów i antybiotyków.

Wybrane zagadnienia z zakresu hodowli komórek roślinnych - roślinne metabolity wtórne.

Substancje biologicznie czynne stosowane w kosmetykach.

Nanocząsteczki jako systemy transportujące substancje aktywne w skórze.

Treści ćwiczeń:

Użyteczne mikroorganizmy w przemyśle kosmetycznym.

Immobilizowane enzymy w biotechnologii.

Fermentacja alkoholowa - analiza produktów.

Substancje biologicznie czynne stosowane w kosmetykach.

Biotechnologia wytwarzania związków tłuszczowych.

Oleje naturalne w kosmetykach.

Szkodliwe składniki kosmetyków.

Literatura:

1. Chmiel A., 1994. Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa.

2. S. Malepszy (red.), 2009. Biotechnologia roślin. PWN, Warszawa

3. Biotechnology in cosmetics: Concepts, Tools and Techniques.

4. Brud W.S., Glinka R., 2001. Technologia kosmetyków. Oficyna Wydawnicza MA, Łódź.

5. Malinka W., 1999. Zarys chemii kosmetycznej. Wrocław.

6. Polish Journal of Cosmetology.

Efekty uczenia się:

Wiedza

W1. Zna podstawowe pojęcia chemii ogólnej w zakresie umożliwiającym mu zrozumienie treści nauczania z poszczególnych specjalistycznych dziedzin chemii. K_W03

W2. Ma podstawową wiedzę na temat klasyfikacji, nazewnictwa, struktury, reaktywności, mechanizmów reakcji, syntezy i roli w funkcjonowaniu organizmów żywych wybranych klas związków organicznych. K_W06

W3. Posiada podstawową wiedzę w zakresie wybranych procesów technologicznych i inżynierii chemicznej. K_W10

W4. Zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy. K_W14

Umiejętności

U1. Potrafi definiować podstawowe pojęcia chemiczne. K_U03

U2. Posiada umiejętność wykonywania podstawowych czynności w laboratorium chemicznym. K_U08

U3. Umie interpretować na gruncie fizykochemicznym niektóre procesy zachodzące w organizmach żywych. K_U22

U4. Potrafi posługiwać się schematami technologicznymi procesów przemysłowych. K_U26

U5. Umie ocenić znaczenie wiedzy o reakcjach i procesach chemicznych dla ich praktycznych realizacji w procesach technologicznych. K_U27

Kompetencje społeczne

K1. Zna ograniczenia własnej wiedzy i rozumie konieczność dalszego kształcenia. K_K01

K2. Potrafi pracować zespołowo; rozumie konieczność pracy zespołowej w badaniach w dziedzinie współczesnej chemii. K_K02

K3. Potrafi samodzielnie wyszukiwać informacje w literaturze także w językach obcych. K_K05

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (zakończony)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-03
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 60 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Renata Bancerz
Prowadzący grup: Renata Bancerz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-32439b0f2 (2025-04-22)