Konkurencyjność podmiotów rynkowych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | E-FR-LN-W-KPR |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0311) Ekonomia
|
Nazwa przedmiotu: | Konkurencyjność podmiotów rynkowych |
Jednostka: | Wydział Ekonomiczny |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Podstawy ekonomii. |
Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS: | a) godziny kontaktowe (z udziałem nauczyciela akademickiego): - wykład: 9 g./1 ECTS b) godziny niekontaktowe (praca własna studenta): łącznie: 30 g./1 ECTS, w tym: studiowanie literatury – 15 g. przygotowanie projektu: 15 g. Sumaryczna ilość godzin dla przedmiotu: 39 g. Sumaryczna ilość punktów ECTS dla przedmiotu: 2 ECTS |
Sposób weryfikacji efektów kształcenia: | Ocena projektu zaliczeniowego i jego prezentacji. |
Pełny opis: |
Zapoznanie studentów z problematyką konkurencyjności i przekazanie szczegółowej wiedzy na temat budowania trwałej przewagi konkurencyjnej w przedsiębiorstwie, innych organizacjach, jednostkach rządowych i samorządowych oraz instytucjach państwowych i międzynarodowych oraz powiązaniu źródeł konkurencyjności z procesem podejmowania decyzji gospodarczych przez menedżerów uczestniczących w procesach zarządczych w celu osiągnięcia największych sukcesów na rynkach międzynarodowych. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Michael E. Porter, Przewaga konkurencyjna : osiąganie i utrzymywanie lepszych wyników, Helion, Gliwice 2006 (nowsze wydanie New Media S.r.l. Aliberti editore, Rzym 2010). 2. Michael E. Porter, Strategia konkurencji : metody analizy sektorów i konkurentów, Wydawnictwo MT Biznes, Warszawa 2010. 3. Michael E. Porter, Competitive Strategy, Simon & Schuster, 2019. 4. K. Chrobocińska, Comparative Analysis of Regional Competitiveness in Poland from 2010–2019 in the Context of the Concept of Sustainable Development, Sustainability 2021, 13, 3202. https://doi.org/10.3390/su13063202, online: https://www.mdpi.com/2071-1050/13/6/3202 Literatura uzupełniająca: 5. Andrzej Limański, Róża Milic-Czerniak, Konkurencyjność podmiotów gospodarczych i jej determinanty, Wyższa Szkoła Zarządzania Marketingowego i Języków Obcych, Katowice 2013. 6. Eulalia Skawińska, Edward Cyrson, Romuald Zalewski, Konkurencyjność przedsiębiorstw, Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej, Poznań 2011. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA: 1. Studenta zna pojęcia związane z konkurencyjnością podmiotów. 2. Student rozpoznaje metody badania konkurencyjności podmiotów rynkowych. 3. Student używa teorii umożliwiających określenie poziomu konkurencyjności podmiotów, gospodarek i krajów oraz charakteryzuje struktury i instytucje wspomagające wzrost konkurencyjności na poziomie regionalnym, krajowym, europejskim i globalnym.. Umiejętności: 1. Student obserwuje i analizuje przyczyny i przebieg zjawisk i procesów oddziałujących na pozycję konkurencyjną podmiotów oraz konkurencyjność gospodarek. W procesie komunikowania Student za pomocą fachowej terminologii argumentuje przeprowadzone wywody w sposób zrozumiały dla różnych kręgów odbiorców. Student samodzielnie przygotowuje harmonogram i podział prac zmierzających do skutecznego wykonania powierzonych zadań. Kompetencje społeczne: 1. Student akceptuje konieczność ciągłego dokształcania z zakresu konkurencyjności i rozwoju osobistego w celu prawidłowego identyfikowania i rozstrzygania dylematów związanych z identyfikacją źródeł konkurencyjności podmiotów i gospodarek. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-06-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Budzyńska | |
Prowadzący grup: | Anna Budzyńska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.