Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podejmowanie działalności gospodarczej w branży TSL

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: E-LG-2N-O.18
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0419) Biznes i administracja Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Podejmowanie działalności gospodarczej w branży TSL
Jednostka: Wydział Ekonomiczny
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

1) Znajomość podstawowych zasad zarządzania organizacjami.

2) Praktyczna umiejętność wyszukiwania, analizy i ich interpretacji.

Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS:

a) godziny kontaktowe (z udziałem nauczyciela akademickiego): 9; 2 pkt. ECTS (wykłady: 9; 2 pkt ECTS)


b) godziny niekontaktowe (praca własna studentów: studiowanie literatury oraz przygotowywanie się do zaliczeń): 66; 1 pkt. ECTS


Sumaryczna ilość godzin dla przedmiotu: 75

Sumaryczna ilość punktów ECTS dla przedmiotu: 3

Sposób weryfikacji efektów kształcenia:

Egzamin końcowy.

Sprawdzana jest umiejętność samodzielnego rozwiązywania zadań w zakresie zgodnym z treściami merytorycznymi omówionymi w trakcie zajęć.

Pełny opis:

Celem kształcenia jest przekazanie słuchaczom wiedzy z zakresu przedsiębiorczości biznesowej oraz metod kreowania koncepcji działalności gospodarczej i sposobów jej prowadzenia, ze szczególnym uwzględnieniem branży TSL

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Blank S., Dorf B.: Podręcznik startupu. Budowanie wielkiej firmy krok po kroku; Wydawnic-two Helion, Gliwice 2013.

2. Mellor R.B., Coulton G.R., Chick A.: Przedsiębiorczość; PWE, Warszawa 2011 (możliwy dostęp online).

Literatura uzupełniająca:

1. Anderson C.: RED Talks; Wydawnictwo Bez maski, Wrocław 2018 (możliwy dostęp online).

2. Armstrong M.: Vademecum jeszcze lepszego menedżera; Dom Wydawniczy REBIS, Poznań 2018.

3. Belker L.B., McCormick J., Topchik G.S.: Początkujący menedżer; Wydawnictwo Helion, Gli-wice 2013.

4. Blanchard K., Hutson D., Willis E.; Jednominutowy przedsiębiorca; Wydawnictwo Studio EMKA, Warszawa 2017.

5. Drejewicz S.: Zrozumieć BPMN. Modelowanie procesów biznesowych; Wydawnictwo He-lion, Gliwice 2018.

6. Glinka B., Gudkova S.: Przedsiębiorczość; Wolters Kluwer, Warszawa 2011.

7. Harvard Business Review: Podręcznik menedżera. 17 najważniejszych umiejętności lidera; Dom Wydawniczy REBIS, Poznań 2017.

8. Muehlhausen J.: Modele biznesowe bystrzaków; Wydawnictwo Helion, Gliwice 2018.

9. Praca zbiorowa: To Twoja firma – 12 kroków do sukcesu; Wydawnictwo Helion, Gliwice 2015.

10. Targalski J: Przedsiębiorczość i zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem; Difin, Warszawa 2014.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

Studenci posiadają wiedzę na temat:

a) w stopniu pogłębionym uwarunkowania (ekonomiczne, prawne, etyczne) prowadzenia działalności logistycznej w skali kraju, UE i świata oraz

wszechstronne relacje między podmiotami gospodarczymi prowadzącymi tą działalność [K_W03],

b) zasady tworzenia i rozwoju różnych form przedsiębiorczości i aktywności gospodarczej [K_W11]

Umiejętności:

Studenci potrafią:

a) w sposób pogłębiony identyfikować przyczyny oraz przeprowadzić wielowymiarową analizę uwarunkowań i skutków procesów logistycznych,

stawiać i weryfikować hipotezy dotyczące konkretnych problemów [K_U02],

b) wykorzystać nabytą wiedzę do formułowania i rozwiązywania (poprzez formułowanie i testowanie hipotez) złożonych i nietypowych problemów

pojawiających się w praktyce gospodarczej oraz innowacyjnego wykonywania zadań w nieprzewidywalnych warunkach [K_U03]

Kompetencje społeczne:

Studenci są gotowi do:

a) myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy [K_K05].

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (zakończony)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-03
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Bartłomiej Twarowski
Prowadzący grup: Bartłomiej Twarowski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0