Praktyki
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | E-LG-2N-PR.2L |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0413) Zarządzanie i administracja
|
Nazwa przedmiotu: | Praktyki |
Jednostka: | Wydział Ekonomiczny |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Zaliczony odpowiedni semestr studiów, spełnienie wymagań sformułowanych przez jednostkę przyjmującą praktykanta |
Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS: | a) godziny kontaktowe (z udziałem nauczyciela akademickiego): 2 godz. b) godziny niekontaktowe (praca własna studenta): 1 m-c. (ok. 120 godz.) Sumaryczna ilość godzin dla przedmiotu: 122 godz. Sumaryczna ilość punktów ECTS dla przedmiotu: 5 pkt |
Sposób weryfikacji efektów kształcenia: | OCENA FORMUŁUJĄCA: 1. Zaświadczenie o odbytej praktyce wystawione przez Praktykodawcę określające co najmniej: - wymiar godzinowy i okres odbytej praktyki zawodowej, - stopień osiągnięcia efektów uczenia się przypisanych do praktyki zawodowej na danym kierunku (stosowana skala: słabo, średnio, dobrze, bardzo dobrze), - ogólną ocenę praktyki [według skali: bardzo dobra (5), dobra plus (4,5), dobra (4), dostateczna plus (3,5), dostateczna (3), niedostateczna (2)]. OCENA PODSUMOWUJĄCA: 2. Indywidualna rozmowa z Opiekunem praktyk (Promotorem) podsumowująca praktykę. W przypadku praktyk realizowanych na podstawie uznania efektów uczenia się osiągniętych podczas innej aktywności: OCENA FORMUŁUJĄCA: 1. Zaświadczenie o osiągnięciu efektów uczenia się określające stopień ich osiągnięcia oraz rodzaj aktywności i okres jej trwania. W przypadku braku możliwości przedstawienia Zaświadczenia weryfikacja osiągnięcia efektów na podstawie złożonej dokumentacji poświadczającej daną aktywność i indywidualnej rozmowy z Prodziekanem ds. Studentów. OCENA PODSUMOWUJĄCA: 2. Ogólna ocena praktyki [według skali: bardzo dobra (5), dobra plus (4,5), dobra (4), dostateczna plus (3,5), dostateczna (3), niedostateczna (2)] dokonana przez Prodziekana ds. Studentów. |
Pełny opis: |
Student odbywa praktykę w wybranym przez siebie przedsiębiorstwie/instytucji, realizując zadania i czynności związane z programem kształcenia na danym kierunku studiów. Celem praktyki jest rozwijanie umiejętności wykorzystywania w praktyce zdobytej w czasie studiów wiedzy teoretycznej oraz osiągnięcie efektów uczenia się przypisanych do kierunku studiów. Praktyka może także ułatwić wybór tematyki pracy dyplomowej oraz może być pomocna przy zbieraniu informacji i danych do jej przygotowania. Powinna pomóc w sprecyzowaniu zainteresowań zawodowych na przyszłość i zapewnić lepsze przygotowanie do późniejszej pracy zawodowej. Podczas praktyki Student powinien: 1. Zapoznać się z głównymi aspektami funkcjonowania przedsiębiorstwa/instytucji, w której odbywa praktykę; 2. Aktywnie uczestniczyć w realizacji zleconych w trakcie praktyki zadań związanych z kierunkiem studiów oraz doskonalić umiejętności diagnozowania i rozwiązywania prostych problemów zawodowych; 3. Nabyć umiejętność planowania własnej pracy i analizowania jej efektów; 4. Rozwijać cechy osobowe związane z pracą, m.in. takie jak: odpowiedzialność i sumienność, etyczne zachowanie, umiejętność pracy w zespole i efektywne komunikowanie się. |
Literatura: |
1. Właściwa dla poznawanych zagadnień oraz miejsca odbywania praktyk (rodzaj przedsiębiorstwa/instytucji); 2. Wewnętrzne przepisy dotyczące organizacji praktyk: - Zarządzenie Rektora UMCS nr 70/2015 z późniejszymi zmianami w sprawie zasad organizacji i odbywania praktyk objętych planem studiów, - Procedura realizacji praktyk zawodowych na Wydziale Ekonomicznym UMCS w Lublinie. |
Efekty uczenia się: |
Umiejętności – student potrafi: • identyfikować, opisywać, modelować i interpretować zjawiska i procesy logistyczne wykorzystując różne źródła, poprzez dokonywanie krytycznej oceny, analizy i syntezy pochodzących z nich informacji oraz stosowanie zaawansowanych metod gromadzenia i przetwarzania informacji (w tym technik ICT). • komunikować się z otoczeniem przy użyciu specjalistycznej terminologii, dostosowując przekaz do różnorodnych kręgów odbiorców. • współdziałać z innymi osobami w ramach prac zespołowych i w razie potrzeby - kierować pracą zespołu. Kompetencje społeczne – student jest gotów do: • myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy. • profesjonalnego, zgodnego z obowiązującymi standardami, wypełniania swoich ról zawodowych i społecznych. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-06-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Praktyka zawodowa, 120 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jarosław Banaś, Tomasz Białowąs, Arkadiusz Gola, Piotr Witkowski | |
Prowadzący grup: | Jarosław Banaś, Tomasz Białowąs, Arkadiusz Gola, Piotr Witkowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Praktyka zawodowa - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-06-23 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Praktyka zawodowa, 120 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Bartłomiej Twarowski | |
Prowadzący grup: | Tomasz Białowąs, Aleksandra Kowalska, Bartłomiej Twarowski, Piotr Witkowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Praktyka zawodowa - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.