Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Prawo żywnościowe w logistyce

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: E-LG-LS-PŻL
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0421) Prawo Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Prawo żywnościowe w logistyce
Jednostka: Wydział Ekonomiczny
Grupy:
Strona przedmiotu: http://www.microsoftteams.com
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Brak

Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS:

a) godziny kontaktowe (z udziałem nauczyciela akademickiego):

- wykład 15 g.



b) godziny niekontaktowe (praca własna studenta):

- studiowanie literatury 20 g.

- przygotowanie się studenta do wykładu 10g.

- przygotowanie się do zaliczenia 30 g.


Sumaryczna ilość godzin dla przedmiotu: 75 g.

Sumaryczna ilość punktów ECTS dla przedmiotu: 1 ETCS


Sposób weryfikacji efektów kształcenia:

Zaliczenie pisemne polegający na napisaniu indywidualnego opracowania na zadany temat.

Ocena jest wystawiana na podstawie przygotowanej przez studenta / słuchacza pracy pisemnej.

Ocenie podlega:

- formalna poprawność pracy;

- merytoryczna poprawność pracy;

- umiejętność odniesienia się do praktycznych aspektów opisywanych zagadnień;

- dobór źródeł (w tym literatury i orzecznictwa);

Ocena w skali od 2 (ndst) do 5 (bdb).

Pełny opis:

Przedmiot prowadzony jest w formie wykładu z wykorzystaniem technik multumedialnych.

Celem wykładu jest przekazanie słuchaczom podstawowej wiedzy z zakresu polskiego i unijnego prawa żywnościowego, w kontekście realziacji kontratów przewozowych oraz spedycyjnych.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

W1: Student rozumie pojęcia: logistyka", "procesy logistyczne"; „prawo”, „system prawa”; „norma prawa” i „przepis prawny”; "prawo żywnościowe"; "prawo przewozowe"

W2: Student rozumie pojęcia: "producent", "wytwórca", „podmiot odpowiedzialny”, "podmiot wprowadzający do obrotu", „przedstawiciel”; „przewoźnik”; „spedytor”;

W3: Student rozumie i wymienia poszczególne podmiotowy i przedmiotowy zakres stosowania regulacji prawa żywnościowego;

W4: Student rozumie pojęcie: „produktu niebezpiecznego”;

W5: Student rozumie pojęcia: „wspólnotowego rynku rolnego” oraz "wspólnej polityki rolnej";

W6: Student rozumie i wyjaśnia rolę przepisów prawa w funkcjonowaniu "łańcuchów dostaw" dotyczących żywności w przedsiębiorstwie..

Umiejętności:

U1: Student dostrzega zastosowania przepisów prawa żywnościowego, tak w życiu codziennym, jak i w zarządzaniu przedsiębiorstwem.

U2: Student dostrzega istnienie i funkcjonowanie "łańcuchów dostaw" na rynku żywnościowym.

U3: Student dostrzega istnienie organów kontrolnych i nadzorczych, zajmujących się "łańcuchami dostaw" na rynku żywności".

U4: Student jest w stanie przeczytać i zrozumieć tekst przepisu prawnego w urzędowym promulgatorze.

U5: Student jest w stanie wykorzystać instytucje prawne mające na celu kontole "łańcuchów dostaw żywności" w zakresie funkcjonowania przedsiębiorstwa.

U5: Student dostrzega znaczenie praw na dobrach niematerialnych w funkcjnowaniu przedsiębiorstwa.

Kompetencje społeczne:

K1: Student jest w stanie odnaleźć właściwe przepisy prawa żywnościowego

w urzędowym promulgatorze.

K2: Student jest w stanie odnaleźć orzecznictwo sądowe dotyczące konkretnych przepisów prawa żywnościowego.

K3. Student umie się - w razie potrzeby – zwrócić do organów ochrony prawnej.

K4: Student przejawia postawy samodzielnego działania w uczeniu się i organizacji pracy własnej.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-01
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Przemysław Bryłowski
Prowadzący grup: Przemysław Bryłowski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-04
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć: (brak danych)
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-3dcdfd8c8 (2024-03-25)