Prawo żywnościowe w logistyce
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | E-LG-LS-PŻL |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0421) Prawo
|
Nazwa przedmiotu: | Prawo żywnościowe w logistyce |
Jednostka: | Wydział Ekonomiczny |
Grupy: | |
Strona przedmiotu: | http://www.microsoftteams.com |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Brak |
Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS: | a) godziny kontaktowe (z udziałem nauczyciela akademickiego): - wykład 15 g. b) godziny niekontaktowe (praca własna studenta): - studiowanie literatury 20 g. - przygotowanie się studenta do wykładu 10g. - przygotowanie się do zaliczenia 30 g. Sumaryczna ilość godzin dla przedmiotu: 75 g. Sumaryczna ilość punktów ECTS dla przedmiotu: 1 ETCS |
Sposób weryfikacji efektów kształcenia: | Zaliczenie pisemne polegający na napisaniu indywidualnego opracowania na zadany temat. Ocena jest wystawiana na podstawie przygotowanej przez studenta / słuchacza pracy pisemnej. Ocenie podlega: - formalna poprawność pracy; - merytoryczna poprawność pracy; - umiejętność odniesienia się do praktycznych aspektów opisywanych zagadnień; - dobór źródeł (w tym literatury i orzecznictwa); Ocena w skali od 2 (ndst) do 5 (bdb). |
Pełny opis: |
Przedmiot prowadzony jest w formie wykładu z wykorzystaniem technik multumedialnych. Celem wykładu jest przekazanie słuchaczom podstawowej wiedzy z zakresu polskiego i unijnego prawa żywnościowego, w kontekście realziacji kontratów przewozowych oraz spedycyjnych. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: W1: Student rozumie pojęcia: logistyka", "procesy logistyczne"; „prawo”, „system prawa”; „norma prawa” i „przepis prawny”; "prawo żywnościowe"; "prawo przewozowe" W2: Student rozumie pojęcia: "producent", "wytwórca", „podmiot odpowiedzialny”, "podmiot wprowadzający do obrotu", „przedstawiciel”; „przewoźnik”; „spedytor”; W3: Student rozumie i wymienia poszczególne podmiotowy i przedmiotowy zakres stosowania regulacji prawa żywnościowego; W4: Student rozumie pojęcie: „produktu niebezpiecznego”; W5: Student rozumie pojęcia: „wspólnotowego rynku rolnego” oraz "wspólnej polityki rolnej"; W6: Student rozumie i wyjaśnia rolę przepisów prawa w funkcjonowaniu "łańcuchów dostaw" dotyczących żywności w przedsiębiorstwie.. Umiejętności: U1: Student dostrzega zastosowania przepisów prawa żywnościowego, tak w życiu codziennym, jak i w zarządzaniu przedsiębiorstwem. U2: Student dostrzega istnienie i funkcjonowanie "łańcuchów dostaw" na rynku żywnościowym. U3: Student dostrzega istnienie organów kontrolnych i nadzorczych, zajmujących się "łańcuchami dostaw" na rynku żywności". U4: Student jest w stanie przeczytać i zrozumieć tekst przepisu prawnego w urzędowym promulgatorze. U5: Student jest w stanie wykorzystać instytucje prawne mające na celu kontole "łańcuchów dostaw żywności" w zakresie funkcjonowania przedsiębiorstwa. U5: Student dostrzega znaczenie praw na dobrach niematerialnych w funkcjnowaniu przedsiębiorstwa. Kompetencje społeczne: K1: Student jest w stanie odnaleźć właściwe przepisy prawa żywnościowego w urzędowym promulgatorze. K2: Student jest w stanie odnaleźć orzecznictwo sądowe dotyczące konkretnych przepisów prawa żywnościowego. K3. Student umie się - w razie potrzeby – zwrócić do organów ochrony prawnej. K4: Student przejawia postawy samodzielnego działania w uczeniu się i organizacji pracy własnej. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-01 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Przemysław Bryłowski | |
Prowadzący grup: | Przemysław Bryłowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-04 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: | (brak danych) | |
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.