International Competitiveness
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | E-PJOE-IC2 |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0311) Ekonomia
|
Nazwa przedmiotu: | International Competitiveness |
Jednostka: | Wydział Ekonomiczny |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | angielski |
Wymagania wstępne: | Znajomość języka angielskiego co najmniej na poziomie B1 |
Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS: | Godziny kontaktowe (z udziałem nauczyciela akademickiego): - wykład: 15 g./1 ECTS b) godziny niekontaktowe (praca własna studenta): łącznie: 45 g./1 ECTS, w tym: studiowanie literatury: 15 g. przygotowanie projektu: 20 g. przygotowania do prezentacji:10 g. Sumaryczna ilość godzin dla przedmiotu: 60 g. Sumaryczna ilość punktów ECTS dla przedmiotu: 2 ECTS |
Sposób weryfikacji efektów kształcenia: | Projekt końcowy. |
Pełny opis: |
Przedmiot umożliwia zapoznanie studentów z problematyką konkurencyjności i przekazanie szczegółowej wiedzy na temat budowania trwałej przewagi konkurencyjnej w przedsiębiorstwie, innych organizacjach, jednostkach rządowych i samorządowych oraz instytucjach państwowych i międzynarodowych oraz powiązaniu źródeł konkurencyjności z procesem podejmowania decyzji gospodarczych przez menedżerów uczestniczących w procesach zarządczych w celu osiągnięcia największych sukcesów na rynkach międzynarodowych. |
Literatura: |
Literatura obowiązkowa: 1. Michael E. Porter, Competitive Advantage of Nations, Free Press, New York 1998. 2. Michael E. Porter, On Competition, Updated and Expanded Edition, Harvard Businesss School Publishing, Boston 2008. Literatura uzupełniająca: K. Sieradzka, R. Luft, Theoretical Aspects of Enterprise Competitiveness, CENTRAL EUROPEAN REVIEW OF ECONOMICS & FINANCE Vol. 10, No. 4(2015), pp. 133–141. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA: K_W01, K_W02, K_W03, K_W05, K_W06, K_W08 1. Student definiuje w pogłębionym stopniu zjawiska związane z konkurencyjnością różnych podmiotów wraz z charakteryzowaniem najnowszych teorii dotyczących źródeł trwałej przewagi konkurencyjnej. 2. Student posługuje się biegle miernikami służącymi ocenie konkurencyjności podmiotów gospodarczych. 3. Student identyfikuje kryteria i źródła osiągania międzynarodowej pozycji konkurencyjnej podmiotów i gospodarek w zmiennym otoczeniu. UMIEJĘTNOŚCI: K_U06, K_U08, K_U09, K_U11, K_U12 1. Student inicjuje analizę uwarunkowań dotyczących konkurencyjności podmiotów, na podstawie której prowadzi samodzielne bądź grupowe konstruowanie rozwiązań dostrzeganych problemów z osiągnięciem lub utrzymaniem stabilnej pozycji konkurencyjnej. 2. Student podejmuje wyzwania w kierunku wykorzystywania posiadanych przez organizacje źródeł konkurencyjności. 3. Student dyskutuje w grupie nad wyborem optymalnych rozwiązań dotyczących poprawy konkurencyjności podmiotów oraz kieruje pracą zespołu w celu ich wdrożenia w praktyce. 4. Student argumentuje proponowane rozwiązania również w języku obcym nowożytnym. KOMPETENCJA SPOŁECZNE: K_K01, K_K05 1. Student inicjuje rozwiązania dostrzeganych problemów z osiągnięciem lub utrzymaniem stabilnej pozycji konkurencyjnej. 2. Student samodzielnie podejmuje wyzwania w kierunku wykorzystywania posiadanych przez organizacje źródeł konkurencyjności. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-06-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Budzyńska | |
Prowadzący grup: | Anna Budzyńska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.