Wykład ogólnouniwersytecki "Między jedzeniem a zdrowiem: przekonania, potrzeby, emocje, światopogląd, kultura, relacje społeczne”
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | PS-4-OGN |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Wykład ogólnouniwersytecki "Między jedzeniem a zdrowiem: przekonania, potrzeby, emocje, światopogląd, kultura, relacje społeczne” |
Jednostka: | Wydział Pedagogiki i Psychologii |
Grupy: |
Wykłady ogólnouniwersyteckie na studiach niestacjonarnych |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykład poświęcony jest problematyce odżywiania w aspekcie społecznym. Zajęcia on-line (wideokonferencja) będą odbywać się synchronicznie na Wirtualnym Kampusie (BBB) Treści wykładu będą systematycznie zamieszczane na Wirtualnym Kampusie w kolejnych sekcjach kursu, udostępnianych zgodnie z terminarzem wykładów (co 2 tygodnie we wtorki, począwszy od 6X 2020). Do podstawowych treści wykładu, przygotowanych w formie prezentacji w każdej sekcji pojawiać się będą materiały uzupełniające oraz aktywności dla studentów niezbędne do uzyskania zaliczenia, takie jak: quizy, głosowanie, zadania. |
Literatura: |
I.R. Contento (2018), Edukacja żywieniowa, Warszawa: PWN. J.Ogden (2011), Psychologia odżywiania. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych, Kraków: Wydawnictwo UJ. M.Pollan (2010),W obronie jedzenia. Manifest wszystkożerców, Wydawnictwo MiND D. Śliż, A. Mamcarz (2018), Medycyna stylu życia, Warszawa: PZWL. |
Efekty uczenia się: |
1. Student ma podstawową wiedzę na temat problematyki żywieniowej w kontekście nauk społecznych 2. Student potrafi wykazać różnice między zdrowym sposobem odżywiania a postawami żywieniowymi sprzyjającymi zaburzeniom związanym z jedzeniem. 3. Student jest gotów do podjęcia refleksji nad własnym sposobem odżywiania w odniesieniu do zagadnień zdrowotnych, etycznych oraz związanych z rozwojem osobistym i relacjami międzyludzkimi. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.