Praktikum z mikrobiologii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | B-BT.2010 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktikum z mikrobiologii |
Jednostka: | Wydział Biologii i Biotechnologii |
Grupy: |
Przedmioty do wyboru 2 semestr biotechnologia I stopnia - grupa 1 |
Strona przedmiotu: | https://teams.microsoft.com/l/team/19%3an6yR2Wfrx77bW3G_xtpP_ZGjdRMwaTiDw72Rc-PZgkU1%40thread.tacv2/conversations?groupId=c330b57a-016e-4861-80ba-a49902cc1d7b&tenantId=80dbd34a-9b20-490b-ac49-035af103ab2b |
Punkty ECTS i inne: |
1.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Podstawowa wiedza z zakresu budowy i fizjologii mikroorganizmów oraz technik pracy mikrobiologicznej. |
Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS: | Godziny kontaktowe (z udziałem nauczyciela akademickiego): Laboratorium - 20 godzin Godziny niekontaktowe (samodzielna praca studenta): Przygotowanie się do laboratorium - 5 godz. Studiowanie literatury - 5 godz. Łączna liczba godzin niekontaktowych: 10 godzin Sumaryczna liczba godzin pracy studenta: 30 Łączna liczba punktów ECTS dla modułu: 1 |
Sposób weryfikacji efektów kształcenia: | Na podstawie Uchwały Senatu UMCS Nr XXV-8.10/21 z dnia 26 maja 2021 r. tj. od cyklu kształcenia 2021/2022.: laboratorium – aktywność na zajęciach oraz przygotowywanie sprawozdań z przeprowadzonych doświadczeń (W1-W6, U1-U5, K1-K3) |
Pełny opis: |
Tematyka laboratorium: 1. Symbioza bakterii z roślinami - część 1 Przeniesienie wykiełkowanych nasion do probówek ze skosami roślinnymi, zaszczepienie odpowiednią hodowlą bakterii rizobiowych. 2. Hodowla drobnoustrojów Przygotowanie różnych podłóż mikrobiologicznych. Sterylizacja w laboratoryjnym autoklawie stołowym. Wylanie i suszenie płytek. Wysiew bakterii. Praca w warunkach jałowych z wykorzystaniem komory laminarnej. 3. Antybiotyki i antybiotykooporność bakterii Wykonanie antybiogramów metodą krążkową i paskową (E-testy) dla szeregu antybiotyków i wybranych szczepów bakteryjnych. Określenie MIC i MBC metodą rozcieńczeń dwukrotnych. 4. Bakteriofagi Izolacja fagów z próbki gleby lub wody ściekowej metodą płytek dwuwarstwowych. Określenie miana bakteriofagów. Fagotypowanie. 5. Symbioza bakterii z roślinami - część 2: Izolacja rizobiów z brodawek korzeniowych - jałowienie roślin, uwolnienie bakteroidów z brodawek, wysiew na płytki z podłożem hodowlanym, wykonanie preparatów barwionych metodą Grama z roztartych brodawek, obserwacje mikroskopowe. |
Literatura: |
1. Różalski A. Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej Wyd. Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, 1996 2. Baj J. Mikrobiologia. PWN, 2018 3. Singelton P. Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie. PWN, 2000 4. Salyers A.A., Whitt D.D. Mikrobiologia - różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. PWN, 2003 5. Brock T.D. Biology of microorganisms. Pearson, 2017 |
Efekty uczenia się: |
Na podstawie Uchwały Senatu UMCS Nr XXV-8.10/21 z dnia 26 maja 2021 r. tj. od cyklu kształcenia 2021/2022.: WIEDZA: W1. Absolwent zna i rozumie korzyści płynące z symbiotycznych interakcji bakterii z innymi organizmami oraz ich wpływ na środowisko, w którym żyją, na przyrodę i gospodarkę człowieka. K_W06 W2. Absolwent zna i rozumie bakteryjne strategie metaboliczne oraz wzrostowe mikroorganizmów, potrafi wymienić i scharakteryzować czynniki fizyczne i chemiczne wpływające na wzrost i rozwój mikroorganizmów. K_W05. K_W06 W3. Absolwent zna i rozumie podstawy mechanizmów antybiotykooporności bakterii oraz możliwe do wykorzystania w medycynie oraz naukach pokrewnych metody przeciwdziałania im. K_W06 W4. Absolwent zna i rozumie etapy przebiegu klasycznej infekcji fagowej, molekularne mechanizmy oporności na bakteriofagi oraz potrafi wskazać korzyści z zastosowania terapii fagowych we współczesnej medycynie. K_W06 W5. Absolwent zna i rozumie podstawy metodologii mikrobiologicznej, zasady planowania i przeprowadzania doświadczeń badawczych, w tym obserwacji mikroskopowych, a także technik sterylizacji i pracy z materiałem biologicznych w warunkach jałowych. K_W07 W6. Absolwent zna i rozumie podstawy metodologii mikrobiologicznej, zasady planowania i przeprowadzania doświadczeń badawczych i diagnostycznych, w tym obserwacji mikroskopowych, a także technik sterylizacji i dezynfekcji, stosowanych w badaniach mikrobiologicznych. K_W07 UMIEJĘTNOŚCI: U1. Absolwent potrafi wykorzystywać ogólnodostępne, różnorodne źródła informacji naukowej (zarówno polsko- jak i anglojęzyczne) w celu zdobywania wiedzy mikrobiologicznej oraz potrafi wykorzystywać źródła służące rozwijaniu umiejętności badawczych i praktycznych w pracy z drobnoustrojami (np. tabele interpretacji wyników oznaczania lekowrażliwości zgodnie z zaleceniami komitetów naukowych). K_U01, K_02. U2. Absolwent potrafi dobierać i stosować właściwe metody mikrobiologiczne mające na celu stworzenie odpowiednich warunków wzrostu drobnoustrojów. K_U03 U3. Absolwent potrafi korzystać ze sprzętu powszechnie używanego w pracy z materiałem mikrobiologicznym w tym z mikroskopu optycznego oraz bardziej zaawansowanego przy wsparciu prowadzącego zajęcia (np. komora laminarna, densytometr) a także stosuje się do zasad BHP obowiązujących w pracowni. K_U04 U4. Absolwent potrafi wykonywać podstawowe obliczenia niezbędne podczas sporządzania szeregu rozcieńczeń antybiotyków oraz określania miana bakteriofagów a także dokumentować wyniki swojej pracy i formułować na ich podstawie spójne wnioski. K_U05 U5. Absolwent potrafi wykorzystywać fachową terminologię mikrobiologiczną (zarówno polsko- jak i anglojęzyczną) do prezentowania ustnego i pisemnego wyników swojej pracy w obrębie grupy laboratoryjnej a także brać udział w ogólnogrupowych dyskusjach. K_U08 KOMPETENCJE SPOŁECZNE: K1. Absolwent jest gotów do krytycznej oceny własnej wiedzy i odbieranych treści w zakresie mikrobiologii i do ciągłego rozwijania własnych kompetencji warunkujących profesjonalne podejście do pracy biotechnologa. K_K01 K2. Absolwent jest zdolny do uznawania znaczenia wiedzy naukowej w zakresie mikrobiologii w przemyśle, rolnictwie i ochronie środowiska, jej propagowania rozwiązywaniu poznawczych i praktycznych problemów, samodzielnie lub po zasięgnięciu opinii ekspertów. K-K02 K3. Absolwent jest gotów do wypełniania zobowiązań społecznych w oparciu o posiadaną zaawansowaną wiedzę w zakresie biotechnologii, w tym inicjowania i współorganizowania działań w celu przekazywania społeczeństwu informacji o nowych osiągnięciach w biotechnologii wspierających zrównoważony rozwój. K_K03 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2025-02-25 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Iwona Komaniecka | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Dworaczek, Dominika Kidaj, Bożena Kowalczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.