Bioróżnorodność organizmów
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | B-BT.2016 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Bioróżnorodność organizmów |
Jednostka: | Wydział Biologii i Biotechnologii |
Grupy: |
Przedmioty do wyboru 2 semestr biotechnologia I stopnia - grupa 3 |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | brak |
Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS: | Godziny kontaktowe (z udziałem nauczyciela akademickiego) Wykład – 20 Ćwiczenia laboratoryjne – 10 Łączna liczba godzin z udziałem nauczyciela akademickiego – 30 Liczba punktów ECTS z udziałem nauczyciela akademickiego – 1 Godziny nie kontaktowe (praca własna studenta): Przygotowanie się do zajęć – 10 Przygotowanie się do zaliczenia – 20 Łączna liczba godzin nie kontaktowych – 30 Liczba punktów ECTS za godziny nie kontaktowe – 1 Sumaryczna liczba punktów ECTS dla modułu – 2 |
Sposób weryfikacji efektów kształcenia: | Sposób weryfikacji efektów uczenia się na studiach pierwszego stopnia zatwierdzonych na podstawie Uchwały Senatu UMCS Nr XXIV-27.18/19 z dnia 29 maja 2019 r. tj. od cyklu kształcenia 2019/2020 Wykład – zaliczenie pisemne (W02, W05, W06, U01, U02, U07, K01, K02). Laboratorium – obecność na zajęciach, systematyczna ocena przygotowania do zajęć oraz aktywności na zajęciach, dokumentacja z realizacji zajęć, opracowania ćwiczeń, (W02, W05, U02, U04, U08, K03-K04). w sytuacji szczególnej zajęcia prowadzone w formie zdalnej z wykorzystaniem MS Teams |
Pełny opis: |
Wykład: Wprowadzenie do bioróżnorodności - istota, znaczenie, podstawowe pojęcia. Kategorie bioróżnorodności, metody jej oceny. Zróżnicowanie form życiowych. Geograficzne wzorce różnorodności gatunkowej w świecie roślin, grzybów i zwierząt. Bioróżnorodność gatunkowa biocenoz. Różnorodność w skali lokalnej i regionalnej. Ośrodki bioróżnorodności - "hot spots". Równowaga ekologiczna - zależności między roślinami, grzybami i zwierzętami. Zagrożenia antropogeniczne, migracje i inwazje gatunków obcych. Wymieranie organizmów w przeszłości i obecnie, przyczyny i skutki. Ochrona bioróżnorodności flory, fauny i fungi Polski - metody, skuteczność, aspekty prawne - krajowe i unijne, perspektywy. Laboratorium: Metody badania, oceny, wskaźniki i miary różnorodności roślin, grzybów i zwierząt. Bioróżnorodność roślin, grzybów i zwierząt na wybranych przykładach - taksony bardzo zróżnicowane i niezagrożone, taksony o małym zróżnicowaniu i zagrożone, taksony o małym zróżnicowaniu i małym zasięgu. |
Literatura: |
1. Andrzejewski R., Wiegle A.: Różnorodność biologiczna Polski. Narodowa Fundacja Ochrony Środowiska, Warszawa, 2003 2. Pellens R., Grandcolas P: Biodiversity Conservation and Phylogenetic Systematics. Springer International Publishing, 2016 3. Wilson E. O. The diversity of life. W.W Harvard University Press, 2010 4. Kujawa A., Ruszkiewicz-Michalska M., Kałucka I. (red.) Grzyby chronione Polski. Rozmieszczenie, zagrożenia, rekomendacje ochronne. Instytut Środowiska Rolniczego i Leśnego Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 2020 5. Mirek Z. (ed.) Biological Invasions in Poland. W. Szafer Institute of Botany. Polish Academy of Sciences. 2010 6. Dzik J. Zoologia. 2015. Różnorodność i pokrewieństwa zwierząt. Warszawa. WUW. 7. Głowaciński Z. 2001. Polska czerwona księga zwierząt. Kręgowce. PWRiL. Warszawa 8. Weiner J. 2005. Życie i ewolucja biosfery. Warszawa. PWN. 9. Sienkiewicz J. 2010. Koncepcje bioróżnorodności- ich wymiary i miary w świetle literatury. Ochrona Środowiska i Zasobów Naturalnych nr 45: 7-29. www. projekty.gdos.gov.pl/igo-lista-inwazyjnych-gatunkow-obcych-zwierzat |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Absolwent zna i rozumie W1. w pogłębiony sposób kluczowe zagadnienia z wybranych obszarów biotechnologii, ze szczególnym uwzględnieniem biotechnologii w medycynie, przemyśle, rolnictwie i ochronie środowiska, oraz wybrane zagadnienia szczegółowe powiązane z tematyką pracy dyplomowej (K_W02) W2. budowę oraz funkcje organizmów kluczowych w praktyce biotechnologicznej, zwłaszcza w biotechnologii medycznej, w przemyśle, rolnictwie i ochronie środowiska (K_W05) W3.wybrane zagadnienia z zakresu wiedzy szczegółowej dotyczącej zastosowania osiągnięć biotechnologii w medycynie, przemyśle, ochronie środowiska i rolnictwie (K_W06) Umiejętności: Absolwent potrafi U1. właściwie dobierać źródła informacji w zakresie biotechnologii i jej podstaw z obszaru nauk ścisłych oraz krytycznie je oceniać, selekcjonować i przetwarzać pochodzące z nich informacje (K_U01). U2. wykorzystywać różnorodne źródła informacji naukowej, w tym źródła anglojęzyczne, w celu zdobywania wiedzy oraz rozwijania umiejętności badawczych i praktycznych (K_U02 ). U3. analizować, oceniać i prezentować aktualne osiągnięcia nauk biotechnologicznych w gospodarce, zwłaszcza w medycynie, przemyśle, rolnictwie i ochronie środowiska (K_U07). Kompetencje: Absolwent jest gotów do K1. krytycznej oceny własnej wiedzy i odbieranych treści w zakresie biotechnologii i nauk pokrewnych i ciągłego rozwijania własnych kompetencji warunkujących profesjonalne podejście do pracy biotechnologa (K_K01). K2. uznawania znaczenia wiedzy naukowej w zakresie biotechnologii, zwłaszcza w medycynie, przemyśle, rolnictwie i ochronie środowiska, jej propagowania w rozwiązywaniu poznawczych i praktycznych problemów, samodzielnie lub po zasięgnięciu opinii ekspertów (K_K02). |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2025-02-25 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Wrzesień | |
Prowadzący grup: | Monika Kozłowska, Rafał Krawczyk, Ewa Pietrykowska-Tudruj, Małgorzata Wrzesień | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.