Jak zostać przedsiębiorcą?
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | E-BT.2001 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Jak zostać przedsiębiorcą? |
Jednostka: | Wydział Biologii i Biotechnologii |
Grupy: |
Przedmioty społeczne/humanistyczne do wyboru biologia i biotechnologia I stopnia |
Punkty ECTS i inne: |
1.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Brak |
Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS: | a) godziny kontaktowe (z udziałem nauczyciela akademickiego): 15; 1 pkt. ECTS b) godziny niekontaktowe (praca własna studentów: studiowanie literatury oraz przygotowanie projektu): 15; Sumaryczna ilość godzin dla przedmiotu: 30 Sumaryczna ilość punktów ECTS dla przedmiotu: 1 |
Pełny opis: |
1. Wprowadzenie do przedmiotu, założenia programowe 2. Istota przedsiębiorczości 3. Pracownik czy przedsiębiorca? Specyfika roli zawodowej. 4. Własna firma – czy to dla mnie? Kompetencje przedsiębiorcze. 5. Formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw 6. Źródła finansowania działalności gospodarczej 7. Rozpoczynanie, zawieszanie i likwidacja działalności gospodarczej 8. Koncepcja biznesu – biznesplan 9. Determinanty rozwoju przedsiębiorstwa 10. Pracownicy w firmie |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Glinka B., Gudkova S., Przedsiębiorczość, Oficyna WoltersKluwer business, Warszawa 2011. 2. Majewska-Opiełka I., Sukcces firmy, Gdańskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Gdańska 2003. 3. Młodzikowska D., Lunden B., Jednoosobowa firma. Jak założyć i samodzielnie prowadzić jednoosobową działalność gospodarczą, BL Info Polska Sp. z o.o., Gdańska 2015. Literatura uzupełniająca: 1. Wach K., Jak założyć firmę w Unii Europejskiej, Wolters Kluwer Polska Sp. z o.o., Warszawa 2006. 2. Jeleńska A., Polańska-Solarz J., Własna firma – jak założyć i poprowadzić?, Forum Doradców Podatkowych, Kraków 2015. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Studenci posiadają wiedzę na temat: a) uwarunkowań (ekonomicznych, prawnych, etycznych, itp.) prowadzenia działalności gospodarczej w skali kraju, UE i świata oraz na temat relacji między podmiotami gospodarczymi prowadzącymi tego typu działalność b) zasad tworzenia i rozwoju różnych form przedsiębiorczości i aktywności gospodarczej Umiejętności: Studenci potrafią: .... Kompetencje społeczne: Studenci są gotowi do: a) myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-06-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Monika Jakubiak | |
Prowadzący grup: | Monika Jakubiak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-06-23 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Monika Jakubiak | |
Prowadzący grup: | Monika Jakubiak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-25 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Monika Jakubiak | |
Prowadzący grup: | Monika Jakubiak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.