Biznes plan
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | E-FR-LN-FiOP.6 |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0412) Finanse, bankowość i ubezpieczenia
|
Nazwa przedmiotu: | Biznes plan |
Jednostka: | Wydział Ekonomiczny |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Rachunkowość, analiza finansowa, planowanie finansowe, finanse przedsiębiorstwa |
Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS: | a)godziny kontaktowe (z udziałem nauczyciela akademickiego): 18 h / 1 ECTS 9 h wy 9 h ca b) godziny niekontaktowe (praca własna studenta): 90 h / 3 ECTS uczestnictwo w przygotowaniu projektu zespołowego ca – 50 h przygotowanie do sprawdzianu końcowego pisemnego wy - 20 h przygotowanie pracy zespołowej wy - 20 h Sumaryczna ilość godzin dla przedmiotu: 108 h Sumaryczna ilość punktów ECTS dla przedmiotu: 4 ECTS |
Sposób weryfikacji efektów kształcenia: | efekty uczenia się w zakresie wiedzy - praca pisemna końcowa efekty uczenia się w zakresie kompetencji społecznych i umiejętności - prace zespołowe projektowe |
Pełny opis: |
Zadaniem wykładu jest wskazanie celu i zastosowania przygotowania biznes planu; wskazanie funkcji oraz różnych sytuacji w których opracowanie biznes planu jest konieczne lub przydatne; wskazanie etapów oraz elementów biznes planu. Zadaniem ćwiczeń jest wskazanie etapów i elementów przygotowania prognoz finansowych, będących elementem biznes planu. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: Paździor A., Biznes plan: klucz do rozwoju przedsiębiorstwa, WSPiA, L:ublin 2010 A. Tokarski i in., Jak solidnie przygotować profesjonalny biznesplan, Wydawnictwo CeDeWu, Warszawa 2010 Literatura uzupełniająca: Opolski K., Waśniewski K., Biznes plan, jak go budować i analizować, CeDeWu Sp z o.o., Warszawa 2007 Ciechan-Kujawa M., Biznes plan. Standardy i praktyka, Wyd. „Dom Organizatora”, Toruń 2007 S. Zehle, G. Friend, Guide to Business Palnning, London Economist Book, 2009, dostępne online w Bibliotece UMCS |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA: Student zna i rozumie W1 - Student wyjaśnia zaawansowane słownictwo z zakresu finansów i rachunkowości (K_W01) W2 - Student właściwie i w zaawansowanym stopniu charakteryzuje rolę i znaczenie prowadzenia działalności gospodarczej (K_W05) W3 - Student opisuje ze zrozumieniem rolę aktorów życia gospodarczego (aktora, menedżera, pracowników) (K_W05) W4 - Student prawidłowo i w zaawansowanym stopniu rozpoznaje metody i narzędzia pozwalające na pozyskiwanie, analizowanie i prezentowanie danych ekonomiczno-finansowych (K_W06) UMIEJĘTNOŚCI: Student potrafi U1 - Student używa słownictwa z zakresu finansów i rachunkowości (K_U02) U2 - Student posługuje się przepisami prawa z zakresu finansów i rachunkowości (K_U04) U3 - Student prawidłowo formułuje misję, wizję, cele i strategie działania przedsiębiorstwa z uwzględnieniem uwarunkowań zewnętrznych (K_U02) U4 - Student prognozuje sprawozdania finansowe oraz identyfikuje potrzeby w zakresie pozyskania zewnętrznych źródeł finansowania (K_U03) KOMPETENCJE SPOŁECZNE: Student jest gotów do: K1 - Student organizuje proces uruchamiania działalności gospodarczej (K_K04) K2 - Student pracuje w zespołach zajmujących się projektami gospodarczymi (K_K07) |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-01 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 9 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Elżbieta Bukalska | |
Prowadzący grup: | Elżbieta Bukalska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-04 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 9 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Elżbieta Bukalska | |
Prowadzący grup: | Elżbieta Bukalska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.