Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Towaroznawstwo

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: E-LG-LS-O.32
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0311) Ekonomia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Towaroznawstwo
Jednostka: Wydział Ekonomiczny
Grupy:
Strona przedmiotu: https://www.microsoft.com/pl-pl/microsoft-teams/log-in
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Podstawy mikroekonomii, makroekonomii i marketingu.

Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS:

a) godziny kontaktowe (z udziałem nauczyciela akademickiego):

wykład 15 h, ćwiczenia 15 h, łącznie 30 h/1 ECTS

b) godziny niekontaktowe (praca własna studenta):

przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń 25 h, przygotowanie się do zaliczenia wykładu 25 h, łącznie 50 h/2 ECTS

Sumaryczna ilość godzin dla przedmiotu: 80

Sumaryczna ilość punktów ECTS dla przedmiotu: 3


Sposób weryfikacji efektów kształcenia:

Wykład - egzamin pisemny w formie testu


Ćwiczenia - prezentacja zaliczeniowa


Pełny opis:

Wykład obejmuje następujące zagadnienia:

1. Wstęp do towaroznawstwa ogólnego i branżowego (żywności i wyrobów nieżywnościowych).

2. Zakres i zadania towaroznawstwa, pojęcie towaru i pojęć bliskoznacznych (dobra, produktu, wyrobu, artykułu).

3. Klasyfikacja, normalizacja, typizacja i unifikacja towarów, certyfikacja towarów.

4. Pojęcie jakości, kształtowanie, badanie i ocena jakości towarów. Wybrane zagadnienia związane z zarządzania jakością. System HACCP

5. Przechowywanie i transport.

6. Metody przedłużania wartości użytkowej towarów.

7. Prawa i obowiązki konsumenta i sprzedawcy.

Ćwiczenia obejmują następujące zagadnienia:

1. Paradygmat zrównoważonego rozwoju, cele zrównoważonego rozwoju z Agendy 2030

2. Gospodarka opakowaniowa.

3. Opakowania odpowiedzialne środowiskowo i zagadnienie logistyki zwrotnej.

4. Znakowanie towarów, kody kreskowe.

5. Wymagania prawne dotyczące wyrobów i zgodność z wymaganiami zasadniczymi (znakowanie towarów symbolem CE).

6. Przekazywanie konsumentom informacji na temat żywności na opakowaniu jednostkowym (szczegółowa analiza przepisów Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011)

Literatura:

Literatura podstawowa:

Tomasz Jałowiec, Towaroznawstwo w zarządzaniu procesami logistycznymi, Wyższa Szkoła Oficerska Wojsk Lądowych im. Generała Tadeusza Kościuszki, Wrocław 2015.

Monika Ratajczyk, Opakowanie jako narzędzie oddziaływania na nabywców. Zarządzanie opakowaniem w przedsiębiorstwie, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne S.A., Warszawa 2021. (e-book)

Anne Emblem, Henry Emblem, Technika opakowań. Podstawy, materiały, procesy wytwarzania, Wydawnictwo Naukowe PWN SA, Warszawa 2014.

Stefan Jakowski, Opakowania transportowe. Poradnik, Wydawnictwo Naukowe PWN SA, Warszawa 2017.

Zdzisław Dudziński, Opakowania w gospodarce magazynowej z dokumentacją i wzorcową instrukcją gospodarki opakowaniami, Wydawnictwo ODDK Sp. z o.o., Gdańsk 2014.

Urszula Łatka, Technologia i towaroznawstwo, WSiP S.A., Warszawa 2008.

Beata Zembrzuska, Towaroznawstwo, Difin S.A., Warszawa 2010.

Łucja Karpiel, Mieczysław Skrzypek, Towaroznawstwo ogólne, Wyd. AE w Krakowie, Kraków 2000.

Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora, Towaroznawstwo żywności, WSiP S.A., Warszawa 2004.

Literatura uzupełniająca:

Jacek Szołtysek, Sebastian Twaróg, Logistyka zwrotna. Teoria i praktyka, PWE, Warszawa 2017.

Zofia Zymonik, Adam Hamrol, Piotr Grudowski, Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2013.

Aleksandra Kowalska, Food quality and its conditionings, "Acta Scientiarum Polonorum. Seria: Oeconomia" 2011, 10(4), s. 43-54. (on-line)

Efekty uczenia się:

Wiedza: K_W01,02,08,11

Umiejętności: K_U01,03,06

Kompetencje społeczne: K_K02,03,06

Wiedza:

W01: Student zna podstawowe pojęcia wpisujące się w problematykę towaroznawstwa jako nauki o zarządzaniu i jakości.

W02: Student zna miejsce towaroznawstwa w logistyce oraz jest w stanie opisać relacje między towaroznawstwem a naukami ekonomicznymi i prawnymi.

W08: Student zna treść podstawowych przepisów prawa regulujących zagadnienie znakowania żywności oraz głównych standardów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.

W11: Student opisuje problematykę zrównoważonego rozwoju, zagadnienie logistyki zwrotnej oraz opakowań odpowiedzialnych środowiskowo jako współczesnych dylematów logistyki, gospodarki i całej cywilizacji.

Umiejętności:

U01: Student dostrzega zastosowania towaroznawstwa jako nauki o jakości w zarządzaniu.

U03: Student wykorzystuje treść przepisów prawa żywnościowego do opracowania etykiety produktu żywnościowego.

U06: Student potrafi przygotować prezentację na temat wybranego problemu związanego z opakowalnictwem i jego wpływem na środowisko przy wykorzystaniu literatury przedmiotu.

Kompetencje społeczne:

K02: Student uznaje znaczenie wiedzy w rozwiązywaniu problemów społeczno-gospodarczych pojawiających się we współczesnym świecie.

K03: Student jest gotów współdziałać w zespołach, pełniąc w nich różne role.

K06: Student ma motywację, aby podejmować w swoim życiu osobistym i zawodowym działania na rzecz interesu publicznego, w tym zwłaszcza związanych z ochroną środowiska.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2025-02-25 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Aleksandra Kowalska
Prowadzący grup: Aleksandra Kowalska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0