Towaroznawstwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | E-LG-LS-O.32 |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0311) Ekonomia
|
Nazwa przedmiotu: | Towaroznawstwo |
Jednostka: | Wydział Ekonomiczny |
Grupy: | |
Strona przedmiotu: | https://www.microsoft.com/pl-pl/microsoft-teams/log-in |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Podstawy mikroekonomii, makroekonomii i marketingu. |
Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS: | a) godziny kontaktowe (z udziałem nauczyciela akademickiego): wykład 15 h, ćwiczenia 15 h, łącznie 30 h/1 ECTS b) godziny niekontaktowe (praca własna studenta): przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń 25 h, przygotowanie się do zaliczenia wykładu 25 h, łącznie 50 h/2 ECTS Sumaryczna ilość godzin dla przedmiotu: 80 Sumaryczna ilość punktów ECTS dla przedmiotu: 3 |
Sposób weryfikacji efektów kształcenia: | Wykład - egzamin pisemny w formie testu Ćwiczenia - prezentacja zaliczeniowa |
Pełny opis: |
Wykład obejmuje następujące zagadnienia: 1. Wstęp do towaroznawstwa ogólnego i branżowego (żywności i wyrobów nieżywnościowych). 2. Zakres i zadania towaroznawstwa, pojęcie towaru i pojęć bliskoznacznych (dobra, produktu, wyrobu, artykułu). 3. Klasyfikacja, normalizacja, typizacja i unifikacja towarów, certyfikacja towarów. 4. Pojęcie jakości, kształtowanie, badanie i ocena jakości towarów. Wybrane zagadnienia związane z zarządzania jakością. System HACCP 5. Przechowywanie i transport. 6. Metody przedłużania wartości użytkowej towarów. 7. Prawa i obowiązki konsumenta i sprzedawcy. Ćwiczenia obejmują następujące zagadnienia: 1. Paradygmat zrównoważonego rozwoju, cele zrównoważonego rozwoju z Agendy 2030 2. Gospodarka opakowaniowa. 3. Opakowania odpowiedzialne środowiskowo i zagadnienie logistyki zwrotnej. 4. Znakowanie towarów, kody kreskowe. 5. Wymagania prawne dotyczące wyrobów i zgodność z wymaganiami zasadniczymi (znakowanie towarów symbolem CE). 6. Przekazywanie konsumentom informacji na temat żywności na opakowaniu jednostkowym (szczegółowa analiza przepisów Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011) |
Literatura: |
Literatura podstawowa: Tomasz Jałowiec, Towaroznawstwo w zarządzaniu procesami logistycznymi, Wyższa Szkoła Oficerska Wojsk Lądowych im. Generała Tadeusza Kościuszki, Wrocław 2015. Monika Ratajczyk, Opakowanie jako narzędzie oddziaływania na nabywców. Zarządzanie opakowaniem w przedsiębiorstwie, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne S.A., Warszawa 2021. (e-book) Anne Emblem, Henry Emblem, Technika opakowań. Podstawy, materiały, procesy wytwarzania, Wydawnictwo Naukowe PWN SA, Warszawa 2014. Stefan Jakowski, Opakowania transportowe. Poradnik, Wydawnictwo Naukowe PWN SA, Warszawa 2017. Zdzisław Dudziński, Opakowania w gospodarce magazynowej z dokumentacją i wzorcową instrukcją gospodarki opakowaniami, Wydawnictwo ODDK Sp. z o.o., Gdańsk 2014. Urszula Łatka, Technologia i towaroznawstwo, WSiP S.A., Warszawa 2008. Beata Zembrzuska, Towaroznawstwo, Difin S.A., Warszawa 2010. Łucja Karpiel, Mieczysław Skrzypek, Towaroznawstwo ogólne, Wyd. AE w Krakowie, Kraków 2000. Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora, Towaroznawstwo żywności, WSiP S.A., Warszawa 2004. Literatura uzupełniająca: Jacek Szołtysek, Sebastian Twaróg, Logistyka zwrotna. Teoria i praktyka, PWE, Warszawa 2017. Zofia Zymonik, Adam Hamrol, Piotr Grudowski, Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2013. Aleksandra Kowalska, Food quality and its conditionings, "Acta Scientiarum Polonorum. Seria: Oeconomia" 2011, 10(4), s. 43-54. (on-line) |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: K_W01,02,08,11 Umiejętności: K_U01,03,06 Kompetencje społeczne: K_K02,03,06 Wiedza: W01: Student zna podstawowe pojęcia wpisujące się w problematykę towaroznawstwa jako nauki o zarządzaniu i jakości. W02: Student zna miejsce towaroznawstwa w logistyce oraz jest w stanie opisać relacje między towaroznawstwem a naukami ekonomicznymi i prawnymi. W08: Student zna treść podstawowych przepisów prawa regulujących zagadnienie znakowania żywności oraz głównych standardów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. W11: Student opisuje problematykę zrównoważonego rozwoju, zagadnienie logistyki zwrotnej oraz opakowań odpowiedzialnych środowiskowo jako współczesnych dylematów logistyki, gospodarki i całej cywilizacji. Umiejętności: U01: Student dostrzega zastosowania towaroznawstwa jako nauki o jakości w zarządzaniu. U03: Student wykorzystuje treść przepisów prawa żywnościowego do opracowania etykiety produktu żywnościowego. U06: Student potrafi przygotować prezentację na temat wybranego problemu związanego z opakowalnictwem i jego wpływem na środowisko przy wykorzystaniu literatury przedmiotu. Kompetencje społeczne: K02: Student uznaje znaczenie wiedzy w rozwiązywaniu problemów społeczno-gospodarczych pojawiających się we współczesnym świecie. K03: Student jest gotów współdziałać w zespołach, pełniąc w nich różne role. K06: Student ma motywację, aby podejmować w swoim życiu osobistym i zawodowym działania na rzecz interesu publicznego, w tym zwłaszcza związanych z ochroną środowiska. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2025-02-25 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT W
CW
CW
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksandra Kowalska | |
Prowadzący grup: | Aleksandra Kowalska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.