Przedsiębiorczość
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | E-Z-2N-O.6 |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0413) Zarządzanie i administracja
|
Nazwa przedmiotu: | Przedsiębiorczość |
Jednostka: | Zakład Zarządzania |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Znajomość podstawowych terminów służących do opisu zjawisk w społeczeństwie, gospodarce i organizacjach. |
Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS: | a) godziny kontaktowe (z udziałem nauczyciela akademickiego): ćwiczenia 9 godz./ 1 ECTS b) godziny niekontaktowe (praca własna studenta): studiowanie literatury 9 godz./0,5 ECTS samodzielna praca projektowa 9 godz./0,5 ECTS zespołowa praca projektowa 15 godz./0,5 ECTS przygotowanie do zaliczenia 9 godz./0,5 ECTS Sumaryczna ilość godzin dla przedmiotu: 51 Sumaryczna ilość punktów ECTS dla przedmiotu: 3 |
Sposób weryfikacji efektów kształcenia: | aktywność na zajęciach praca indywidualna praca zespołowa kolokwium |
Pełny opis: |
Celem kształcenia jest przekazanie studentom wiedzy z zakresu istoty przedsiębiorczości (w tym przedsiębiorczości indywidualnej i biznesowej), sztuki prezentacji, metod generowania pomysłów na biznes, koncepcji generowania wartości dla klienta, zasad sporządzania biznesplanu, sposobów pozyskiwania kapitału początkowego oraz procedur rejestracyjnych własnej działalności gospodarczej. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Mellor R.B., Coulton G., Chick A., Bifulco A., Mellor N., Fisher A., Przedsiębiorczość, PWE, Warszawa 2011. 2. Targalski J. (red.), Przedsiębiorczość i zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem, Difin, Warszawa 2014. 3. Glinka B., Gudkova S., Przedsiębiorczość, Wolters Kluwer, Warszawa 2011. 4. Jamka B. (red.), Potencjał ludzki w rozwoju przedsiębiorczości indywidualnej i korporacyjnej, Difin, Warszawa 2012. 5. Piecuch T., Przedsiębiorczość. Podstawy teoretyczne, Wyd. C.H. Beck, 2013. Literatura uzupełniająca: 1. Tracy B., Przedsiębiorczość.. Jak założyć i rozwijać własną firmę, Wyd. Helion 2021. 2. Duraj, N., Pieloch-Babiarz A., Przedsiębiorczość, strategie i metody zarządzania przedsiębiorstwem, ebook: pdf, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego 2014. 3. ML Books International - IPS, Encyclopedia of Entrepreneurship, Borsella Ralph 2015. 4. Postuła, A., Darecki, M., & Warszawski, U. (2017). Przedsiębiorczość w teorii i badaniach. Perspektywa młodych badaczy. Wydawnictwo Naukowe Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego (dostęp on-line: IBUK Libra UMCS). 5. Lisowska, R., & Ropęga, J. (Eds.). (2016). Przedsiębiorczość i zarządzanie w małej i średniej firmie: teoria i praktyka. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego (dostęp on-line: IBUK Libra UMCS). |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: K_W04, K_W08, K_W11 Absolwent zna i rozumie: - mechanizm funkcjonowania człowieka w organizacjach i społeczeństwie, - postawy, relacje i zachowania jakimi należy się kierować jako pracownik, menedżer, przedsiębiorca i konsument, - współczesne dylematy zarządzania, gospodarki i cywilizacji, - metody generowania innowacyjnych pomysłów i rozwijania postaw przedsiębiorczych. Umiejętności: K_U01, K_U02, K_U11, K_U12 Absolwent potrafi: - identyfikować i interpretować zjawiska zachodzące w otoczeniu społeczno-gospodarczym, zarówno wewnątrz organizacji, jak i w jej otoczeniu, - rozwiązywać nietypowe problemy z zakresu zarządzania organizacjami występujące w zmiennym i niestabilnym otoczeniu, - samodzielnie planować pracę własną i efektywnie organizować pracę całego zespołu, dążąc do wymiany wiedzy i informacji pomiędzy poszczególnymi członkami, - zaplanować ścieżkę swojej kariery zawodowej ukierunkowanej na nieustanną chłonność wiedzy w różnych obszarach oraz ukierunkowywać aktywność innych w tym zakresie. Kompetencje społeczne: K_01, K_K02, K_K04, K_K05 Absolwent jest gotów do: - samooceny wiedzy zdobytej podczas zajęć oraz posiadanych umiejętności, - samodzielnego pogłębiania wiedzy w zakresie przedsiębiorczości i rozwoju osobistego, - wykorzystywania wiedzy zdobytej w trakcie zajęć do rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także wykorzystywania wiedzy ekspertów, - pracy zespołowej w organizacjach i instytucjach, - samodzielnego przygotowania wystąpień publicznych, - myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy. Umiejętności: -Potrafi wykorzystać wiedzę teoretyczną do doskonalenia zarządzania -Potrafi stosować metody zarządzania strategicznego i audytu do doskonalenia organizacji -Wykorzystuje zdobytą wiedzę do skutecznego zarządzania funkcjonalnymi obszarami organizacji Kompetencje społeczne: -Potrafi współdziałać i pracować w zespołach, organizacjach i instytucjach, pełniąc w nich różne role -Potrafi odpowiednio określić priorytety służące do realizacji zadań własnych i grupowych -potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-06-23 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Patrycja Marzec-Braun | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.