Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Antropologia węchu i smaku - kulturowa historia zmysłów (fakultet)

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: F-FAW-K-Z-2S Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Antropologia węchu i smaku - kulturowa historia zmysłów (fakultet)
Jednostka: Instytut Filozofii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak)
zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Wykład jest wprowadzeniem w kulturową historię tych zmysłów, które uchodzą za drugo i trzeciorzędne formy kontaktu istot ludzkich z rzeczywistością. Zmysł węchu i smaku nie doczekały się swoich filozofii, tak jak miało to miejsce choćby ze wzrokiem. Od Platona do Husserla widzenie uchodzi za najlepszą metaforę poznania i w ogóle świadomego obcowania z otoczeniem. Natomiast funkcje zmysłu węchu i smaku są w naszej kulturze traktowane marginalnie, głównie z uwagi na przekonanie o ich niewielkiej doniosłości dla poznania. Że tak w istocie rzeczy nie jest przekonali już ci, którzy badali naturalną historię zmysłów powonienia i smaku. Kulturowa historia zmysłów powonienia i smaku wciąż czekają na swoją summę.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.