Antropologia węchu i smaku - kulturowa historia zmysłów (fakultet)
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | F-FAWSKHZ-20L |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Antropologia węchu i smaku - kulturowa historia zmysłów (fakultet) |
Jednostka: | Wydział Filozofii i Socjologii |
Grupy: |
Fakultety IF ogólne sem. letni 2019/20 |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | student powinien posiadać elementarną wiedzę z zakresu teorii kultury |
Sposób weryfikacji efektów kształcenia: | Uczestnictwo w zajęciach, bieżący, ustny sprawdzian wiedzy na podstawie lektur. |
Pełny opis: |
Zajęcia są wprowadzeniem w kulturową historię tych zmysłów, które uchodzą za drugo i trzeciorzędne formy kontaktu istot ludzkich z rzeczywistością. Zmysł węchu i smaku nie doczekały się swoich filozofii, tak jak miało to miejsce choćby ze wzrokiem. Od Platona do Husserla widzenie uchodzi za najlepszą metaforę poznania i w ogóle świadomego obcowania z otoczeniem. Natomiast funkcje zmysłu węchu i smaku są w naszej kulturze traktowane marginalnie, głównie z uwagi na przekonanie o ich niewielkiej doniosłości dla poznania. Że tak w istocie rzeczy nie jest przekonali już ci, którzy badali naturalną historię zmysłów powonienia i smaku. Kulturowa historia zmysłów powonienia i smaku wciąż czekają na swoją summę. |
Literatura: |
1. Brillat-Savarin A., Fizjologia smaku, PIW, Warszawa 1993. 2. Classen C., Howes D., Aroma. The cultural history of smell, Routledge London &New York 1994. 3. Corbin A., We władzy wstrętu. Społeczna historia poznani przez węch. Od odrazy do snu ekologicznego, Wyd. Volumen, Warszawa 1998. 4. Hoffman B., Perfumy. Uwarunkowania kulturowo-społeczne, Wyd. Impuls, Kraków 2013. 5. Mitrenga B., Zmysł smaku. Studium leksykalno-semantyczne, Wyd. Uniwersytetu Śląskiego, Katowice 2014. 6. Ackerman D., Historia naturalna zmysłów, Wyd. KiW, Warszawa 1994 7. Menninghaus W., Wstręt. Teoria i historia. Universitas Kraków 2009. 8. Reinarz J., Past scents : historical perspectives on smell. Chicago 2014. 9. Classen C., Howes D.,Synnott A., Aroma: the cultural history of smell. Routledge, London 1994 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2020-02-26 - 2020-06-21 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Bytniewski | |
Prowadzący grup: | Paweł Bytniewski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.