Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Higiena i ergonomia pracy

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: MFI-F-HEP-LS-1/1
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0533) Fizyka Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Higiena i ergonomia pracy
Jednostka: Instytut Fizyki
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 0.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Wymagania wstępne:

Brak

Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS:

Wykład ma charakter informacyjny. Nie ma przydzielonych żadnych punktów ETCS. W siatce zajęć dla kierunków Fizyka i Fizyka techniczna występuje poza programem studiów.

Sposób weryfikacji efektów kształcenia:

Brak weryfikacji

Pełny opis:

Wykład ma charakter informacyjny. Jego celem jest zasygnalizowane zakresu zagadnień objętych terminem bezpieczeństwo i higiena pracy oraz ogólna informacja na temat obszaru zagadnień będących przedmiotem zainteresowania ergonomii pracy.

Literatura:

1. Pakiet edukacyjny dla uczelni: Nauka o pracy-bezpieczeństwo, higiena, ergonomia. Warszawa: Centralny Instytut Ochrony Pracy –Państwowy Instytut Badawczy, 2006. [Wersja instalacyjna pakietu dostępna: http://www.nauka.gov.pl/pakiet-edukacyjny-dla-uczelni-nauka-o-pracy/], [Dostęp: 28.10.2015]

2. Wykowska M., Ergonomia jako nauka stosowana. Kraków: Uczelniane Wydawnictwa Naukowo-Dydaktyczne AGH, 2009. ISBN 978-83-7464-147-0

3. Siemiński M., Środowiskowe zagrożenia zdrowia. Warszawa: PWN, 2001. ISBN 83-01-13561-1

4. Kiss B. A., Komputery dla rozsądnych Wrocław: Wydawnictwo Continuo, 2008. ISBN 978-83-89629-90-6

5 Ustawa Kodeks Pracy (tekst jednolity: Dz. U. z 2014 r., poz. 1502). [Dostęp: 01.10.2015]. Dostępny: http://isap.sejm.gov.pl

Efekty uczenia się:

Na podstawie Uchwały Nr XXIV –28.30/19 Senatu Uniwersytetu Marii Curie – Skłodowskiej w Lublinie z dnia 26 czerwca 2019 r. dla cyklu kształcenia rozpoczętego w 2019/2020

WIEDZA:

W1. Posiada ogólne informacje na temat zagadnień i przepisów z zakresu BHP (K_W06).

W2. Zna kilka kluczowych pojęć z zakresu ochrony pracy (K_W06).

W3. Ma ogólne pojęcie o zakresie zagadnień, źródłach i roli ergonomii we współczesnym społeczeństwie (K_W06).

UMIEJĘTNOŚCI:

U1. Potrafi wskazać podstawowe rodzaje zagrożeń występujących w środowisku pracy (K_U10).

U2. Potrafi podać ogólną definicję ergonomii jako nauki i określić jej wpływ na bezpieczne i higieniczne warunki pracy (K_U10).

K1. Posiada świadomość związku między przestrzeganiem przepisów i zasad BHP a uniknięciem ryzyka zawodowego(wypadków przy pracy i chorób zawodowych) (K_K01, K_K02).

K2. Docenia rolę stosowania rozwiązań ergonomicznych w miejscu pracy dla zachowania zdrowia (K_K02).

Na podstawie Uchwały Nr XXIV – 7.7/17 Senatu Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie z dnia 31 maja 2017 r. dla cyklu kształcenia rozpoczętego w 2017/2018, 2018/2019

WIEDZA:

W1. Posiada ogólne informacje na temat zagadnień i przepisów z zakresu BHP (K_W06, K_Inz_W03).

W2. Zna kilka kluczowych pojęć z zakresu ochrony pracy (K_W06).

W3. Ma ogólne pojęcie o zakresie zagadnień, źródłach i roli ergonomii we współczesnym społeczeństwie (K_W06).

UMIEJĘTNOŚCI:

U1. Potrafi wskazać podstawowe rodzaje zagrożeń występujących w środowisku pracy (K_U06).

U2. Potrafi podać ogólną definicję ergonomii jako nauki i określić jej wpływ na bezpieczne i higieniczne warunki pracy (K_U06).

Kompetencje:

K1. Posiada świadomość związku między przestrzeganiem przepisów i zasad BHP a uniknięciem ryzyka zawodowego(wypadków przy pracy i chorób zawodowych) (K_K01, K_K02).

K2. Docenia rolę stosowania rozwiązań ergonomicznych w miejscu pracy dla zachowania zdrowia (K_K02).

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-01
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 2 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marek Wiertel
Prowadzący grup: Marek Wiertel
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-04
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 2 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marek Wiertel
Prowadzący grup: Marek Wiertel
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-3dcdfd8c8 (2024-03-25)