Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Prawo żywnościowe i zarządzanie rolnictwem

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: PA-P.202
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Prawo żywnościowe i zarządzanie rolnictwem
Jednostka: Wydział Prawa i Administracji
Grupy:
Strona przedmiotu: http://www.umcs.pl
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 4.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Brak

Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS:

- Godziny kontaktowe: 18 godz: w tym 18 godz., wykładu o

- Liczba punktów za godziny kontaktowe: 1 ECTS


- Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta: 94 godz., w tym

przygotowanie się do zajęć: 24godz., przygotowanie się do zaliczenia: 70 godz.,


-Liczba punktów za pracę własną: 3 ECTS


-Łączna liczba punktów za zaliczenie przedmiotu: 4 ECTS



Sposób weryfikacji efektów kształcenia:

Egzamin testowy:W01,U01,U02,U03,U04.

Pełny opis:

Wykład obejmuje:

1.Źródła prawa żywnościowego.

2.Podstawowe pojęcia prawa żywnościowego.

3.Ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego.

4.Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa żywności.

5.Znakowanie i prezentacja żywności.

6.Odpowiedzialność w prawie żywnościowym.

7.Urzędowa kontrola żywności.

8.Pojęcie i przedmiotowy zakres ustroju rolnego.

9.Stosunki własnościowe w rolnictwie.

10.Wspólna polityka rolna.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. M. Korzycka - Iwanow: Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego, Warszawa

2007.

2. A. Jurcewicz - red.: Wspólna polityka rolna. Zagadnienia prawne, Warszawa 2007.

3. M.Taczanowski: Prawo żywnościowe w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej, Oficyna

2009.

4. A. Oleszko - red.: Prawo rolne, Warszawa 2009.

5. P. Czechowski - red.: Prawo rolne, Warszawa 2011.

Literatura uzupełniająca:

1. A. Jurcewicz - red.: Wspólna polityka rolna. Zagadnienia prawne, Warszawa 2007.

2. A. Jurcewicz: Własność w ujęciu prawa wspólnotowego, SIA 2005, t. 5.

3. R. Budzinowski: Koncepcja gospodarstwa rolnego w prawie rolnym, Poznań 1992.

4. A. Lichorowicz: Status prawny gospodarstw rodzinnych w ustawodawstwie krajów Europy

zachodniej, Białystok 2000.

5. J. Górecki: Nowe ograniczenia w obrocie nieruchomościami rolnymi PiP 2003, z. 10.

Efekty uczenia się:

EFEKTY UCZENIA SIĘ OD CYKLU 2019/2020

WIEDZA

W01. Absolwent zna i rozumie system źródeł prawa i systematykę materiału normatywnego w zakresie prawa żywnościowego: K_ W03, K_ W04.

W02. Absolwent zna i rozumie pojęcia i cechy charakterystyczne instytucji prawnych z zakresu prawa żywnościowego: K_ W09, K_ W11.

W03. Absolwent zna i rozumie system organizacyjny oraz instytucjonalny z zakresu prawa żywnościowego: K_ W05, K_ W06.

UMIEJĘTNOŚCI

U01. Absolwent potrafi przedstawić system organizacyjny oraz instytucjonalny w zakresie prawa żywnościowego: K_U01, K_U02,K_U04.

U02. Absolwent potrafi stosować przepisy prawne w zakresie prawa żywnościowego: K_U03, K_U04.

KOMPETENCJE SPOŁECZNE

K01. Absolwent jest gotów do rozstrzygania konkretnych stanów faktycznych i współdziałania w grupie i podejmowania działań służącym współpracy z otoczeniem oraz rozstrzygania dylematów związanych z podejmowanymi czynnościami :K_K01, K_K02, K_K04.

EFEKTY UCZENIA SIĘ DO CYKLU 2019/2020

WIEDZA:

W01: Student zna źródła prawa żywnościowego:K_W01,K_W07.

W02: Student zna pojęcia prawa żywnościowego; K_W02,K_W03 K_W05,K_W06.

W03. Student zna i potrafi opisywać instytucje oraz zasady prawa żywnościowego:K_W02,K_W05,K_W06,K_W07.

UMIEJĘTNOŚCI:

U01. Student potrafi konstruować poprawnie oraz rozpoznawać znaczenie poszczególnych etapów systemu identyfikowalności:K_U05

U02. Student potrafi stosować przepisy prawne z zakresu prawa żywnościowego:K_U04,K_U05.

KOMPETENCJE:

K01. K01. Student rozstrzygając konkretne stany faktyczne potrafi współdziałać w grupie, kierować zespołem, podejmować działania służące współpracy z otoczeniem oraz rozstrzygać dylematy związane z podejmowanymi czynnościami, doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności, również w aspekcie interdyscyplinarnym:K_K05, K_K06, K_K07, K_K08, K_K12.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-01
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-04
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-3dcdfd8c8 (2024-03-25)