Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Prawo żywnościowe

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WZP-AP.NS.3.FK.PŻ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Prawo żywnościowe
Jednostka: Wydział Zamiejscowy w Puławach
Grupy: Przedmioty fakultatywne dla AP niestacjonarne
Strona przedmiotu: http://www.umcs.pl
Punkty ECTS i inne: 8.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: (brak danych)
Wymagania wstępne:

Brak.

Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS:

-Godziny kontaktowe: 27 godz., w tym: 27 godz., ćwiczeń.

- Liczba punktów z godziny kontaktowe: 2 ECTS


-Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta: godz., w tym:

przygotowanie się do zajęć : godz., oraz przygotowanie się do zaliczenia przedmiotu : godz..

- Liczba punktów za pracę własną : 4 ECTS


- Łączna liczba punktów ECTS: 6

Sposób weryfikacji efektów kształcenia:

Kolokwium:W01,W02,W03,U01,U02.

Pełny opis:

Ćwiczenia obejmują takie zagadnienia jak:

1. Pojecie, przedmiot, zasady i ewolucja prawa żywnościowego

2. Prawo żywnościowe na tle polityki rolnej UE

3. Administracyjnoprawne instrumenty ochrony bezpieczeństwa

konsumentów

4. Jakość handlowa artykułów spożywczych, odpowiedzialność za

szkodę

5. Urzędowa kontrola żywności (struktura, procedura)

6. GHP, GMP, HACCP– regulacja normatywna

7. RASSF

8. Standaryzacja i certyfikacja produktów żywnościowych

9. Znakowanie i prezentacja żywności

10. Produkty żywnościowe modyfikowane genetycznie

11. „Nowa żywność”

12. Suplementy diety

14. Żywność rolnictwa ekologicznego

15. Żywność tradycyjna

16. Niebezpieczny produkt żywnościowy

17. System HACCP

18. Odpowiedzialność administracyjna, karna i cywilna w prawie

żywnościowym

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. M. Korzycka-Iwanow, Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i

wspólnotowego, Warszawa 2005.

2. A. Oleszko, Prawo żywnościowe wspólnotowego rynku rolnego, Kraków 2006

3. M. Taczanowski, Prawo żywnościowe w warunkach członkostwa Polski w Europejskiej, Warszawa 2009.

Literatura uzupełniająca:

1. E. Nitecka, M. Obiedziński, Prawo żywnościowe Unii Europejskiej, Warszawa 2002,

2. A. Szymecka, Bezpieczeństwo żywności i żywienia, Warszawa 2013

3. K. Leśkiewicz, Prawne regulacje rolnictwa ekologicznego, Przegląd Prawa Rolnego 2010, nr 2, s. 121

Efekty uczenia się:

Efekty kształcenia od cyklu 2019/2020

Wiedza

W1: Absolwent ma uporządkowaną i zaawansowaną wiedzę dotyczącą źródeł prawa w szczególności prawa żywnościowego w działaniach administracji publicznej oraz zna ich specyfikę:K_W07

W2:Absolwent ma zaawansowaną wiedzę na temat elementarnych zasad i reguł wykładni prawa żywnościowego i wnioskowań prawniczych oraz praktycznego ich stosowania, w szczególności w zakresie niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania administracji publicznej, K_W09

W3: Absolwent ma ugruntowaną wiedzę na temat podstawowych zasad i norm prawa żywnościowego, praktycznego ich stosowania w działaniach organów administracji publicznej, K_W10

Umiejętności

U1: Absolwent potrafi dokonywać obserwacji i interpretacji zjawisk społecznych mogących mieć wpływ na procesy decyzyjne w sferze publicznej; analizuje ich wzajemne powiązania oraz wpływ na procesy tworzenia i stosowania prawa żywnościowego,K_U01

U2: Absolwent potrafi wykorzystywać zdobytą wiedzę na temat obowiązującego prawa, w tym dorobek doktryny oraz orzecznictwo do rozstrzygania dylematów i problemów prawnych pojawiających się w pracy zawodowej urzędnika administracji publicznej, K_U07

U3: Absolwent potrafi w prawidłowy sposób dokonywać wykładni prawa żywnościowego i przeprowadzać wnioskowania prawnicze w zakresie niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania administracji publicznej, K_U09

Kompetencje,

K1: Absolwent mając świadomość i krytycznie oceniając poziom swojej wiedzy, odbieranych treści i własnych umiejętności, a także uznając znaczenie wiedzy w rozwiązywaniu problemów pojawiających się w pracy urzędnika administracji publicznej jest gotów do ciągłego dokształcania się zawodowego i rozwoju osobistego, szczególnie stałej aktualizacji posiadanej wiedzy z zakresu funkcjonowania administracji publicznej, ale również zasięgnięcia opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązaniem problemu, K_K01

Efekty w cyklach kształcenia do 2018/2019 włącznie:

Efekty kształcenia do cyklu 2018/2019

WIEDZA:

W01: Student ma podstawową wiedzę o miejscu i znaczeniu nauk prawnych w szczególności nauk o administracji w systemie nauk oraz o

specyfice przedmiotowej i metodologicznej prawa żywnościowego:K_W01

W02: Student ma uporządkowaną wiedzę dotyczącą źródeł prawa żywnościowego stosowanego w działaniach administracji publicznej oraz zna ich specyfikę, K_W07

W03. Student zna i potrafi opisywać instytucje oraz zasady prawa żywnościowego:K_W02,K_W05,K_W06,K_W07.

UMIEJĘTNOŚCI:

U01. Student potrafi dokonywać obserwacji i interpretacji zjawisk społecznych występujących na rynku żywnościowym mogących mieć wpływ na procesy decyzyjne w sferze publicznej; K_U01

U02. Student potrafi stosować przepisy prawne z zakresu prawa żywnościowego w celu rozwiązania konkretnego zadania w sferze działań administracji publicznej:K_U02,K_U05.

U03. Student potrafi w prawidłowy sposób dokonywać wykładni prawa żywnościowego i przeprowadzać wnioskowania prawnicze w zakresie niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania administracji publicznej: K_U09.

KOMPETENCJE:

K01. Student ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego i rozwoju osobistego, szczególnie stałej aktualizacji posiadanej wiedzy z zakresu funkcjonowania administracji publicznej K_K01.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-01
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Emilia Nawrotek
Prowadzący grup: Emilia Nawrotek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-04
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Emilia Nawrotek
Prowadzący grup: Emilia Nawrotek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-3dcdfd8c8 (2024-03-25)