Pracownia magisterska [C-CM.II3-PM]
Semestr zimowy 2024/2025
Laboratorium,
grupa nr 24
Przedmiot: | Pracownia magisterska [C-CM.II3-PM] |
Zajęcia: |
Semestr zimowy 2024/2025 [24/25Z]
(zakończony)
Laboratorium [LB], grupa nr 24 [pozostałe grupy] |
Termin i miejsce:
|
(brak danych) |
Liczba osób w grupie: | 1 |
Limit miejsc: | (brak danych) |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Prowadzący: | Agnieszka Wiącek |
Literatura: |
A. Basiński, Zarys fizykochemii koloidów, PWN Warszawa, 1957, str. 9–74. H. Sonntag, Koloidy, PWN Warszawa, 1982 E. T. Dutkiewicz, Fizykochemia powierzchni, WNT Warszawa, 1998, str. 137–208 E. Szyszko, Instrumentalne metody analityczne, WZWL Warszawa, 1966, str. 142–151 E. Szymański, Ćwiczenia laboratoryjne z chemii fizycznej – Aparatura pomiarowa, Wyd. UMCS Lublin, 1991, str. 182–191 W. Malinka, Zarys chemii kosmetycznej, Volumed Wrocław, 1999, str. 111-175. A. Marzec, Chemia kosmetyków, Dom Organizatora Toruń, 2005, str. 99-107, 204-205, 218-229, 239-254. Ćwiczenia laboratoryjne z fizykochemii granic faz, Wyd. UMCS Lublin, 2000, Ćw. nr V A.E. Wiącek, Badania stabilności emulsji typu olej/woda pod wpływem stabilizatorów pochodzenia naturalnego, Rozprawa doktorska, Lublin 2000 J. Arct, K. Pytkowska, Wiadomości PTK, Vol.3, No. 2/3, 2000, str.12-16 A. Kozubek, A.F. Sikorski, J. Szopa, Molekularna organizacja komórki II. Lipidy, liposomy i błony biologiczne, Wyd. Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław 1996 A. Kozubek, Wstęp do technologii liposomowej, Wyd. Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław 2004 http://www.katedrachf.umcs.lublin.pl/Katedra Chemii Fizycznej UMCS Lublin, ćw. nr V-S http://www.katedrachf.umcs.lublin.pl/Katedra Chemii Fizycznej UMCS Lublin, ćw. nr XVII A. Kulawik, B. Tal-Figiel, Farmaceutyczne układy rozproszone, Wyd. Politechniki Krakowskiej Czasopismo Techniczne, z.1-CH, 2008 A. Jakubowska, Wiązanie jonów na granicy faz oraz specyficzne efekty jonowe,Wiadomości chemiczne 2012, 66, 3-4 |
Zakres tematów: |
1. Ogólna charakterystyka układów koloidalnych. 2. Emulsje jako układy koloidalne. 3. Suspensje tlenków metali jako układy koloidalne. 4. Sposoby stabilizacji emulsji oraz suspensji spożywczych, kosmetycznych i farmaceutycznych 5. Metody fizykochemiczne badania emulsji i suspensji, ze szczególnym uwzględnieniem układów spożywczych, kosmetycznych i farmaceutycznych. 6. Emulsje w życiu codziennym. 7. Zastosowanie suspensji tlenkowych w różnych gałęziach przemysłu. 8. Barwniki, aromaty i konserwanty stosowane w emulsjach spożywczych i farmaceutycznych. 9. Dodatki najczęściej spotykane w produktach spożywczych, farmaceutycznych i kosmetycznych: barwniki, aromaty, emulgatory, przeciwutleniacze, stabilizatory, wzmacniacze smaku, itp.10. Korzyści i zagrożenia wynikające ze stosowania dodatków w emulsjach spożywczych, kosmetycznych i farmaceutycznych. |
Metody dydaktyczne: |
Wykład Dyskusja Analiza wyników |
Metody i kryteria oceniania: |
Poszukiwanie literatury Umiejętność korzystania z najnowszej literatury Systematyczność w pracy laboratoryjnej Umiejętność wyciągania wniosków |
Uwagi: |
Agnieszka Ewa Wiącek |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.