Biotechnologia kosmetyków
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | B-BF.01 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biotechnologia kosmetyków |
Jednostka: | Wydział Biologii i Biotechnologii |
Grupy: | |
Strona przedmiotu: | http://www.umcs.pl |
Punkty ECTS i inne: |
1.50
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Podstawowa wiedza z zakresu genetyki, mikrobiologii, biochemii i biotechnologii. |
Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS: | Godziny kontaktowe (z udziałem nauczyciela akademickiego) Wykład 30 g. Liczba punktów ECTS z udziałem nauczyciela akademickiego 1,2 Godziny nie kontaktowe (praca własna studenta) Przygotowanie się do zaliczenia pisemnego 10 Liczba punktów ECTS za godziny nie kontaktowe 0,3 Łączna liczba godzin dla przedmiotu 40 Sumaryczna liczba punktów ECTS dla modułu 1,5 |
Sposób weryfikacji efektów kształcenia: | Sposób weryfikacji efektów uczenia się na studiach drugiego stopnia zatwierdzonych na podstawie Uchwały Senatu UMCS Nr XXIV-27.18/19 z dnia 29 maja 2019 r.: Kolokwium zaliczeniowe: W1 - W3, U1 - U3, K1 - K3 |
Pełny opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi procesów biotechnologicznych ze szczególnym uwzględnieniem otrzymywania i zastosowania produktów biotechnologicznych w kosmetologii. Treści wykładów obejmują: 1. Budowa, biologia i funkcje skóry. Metody przezskórnego dostarczania substancji aktywnych. 2. Organizmy prokariotyczne w produkcji substancji aktywnych stosowanych w kosmetykach. 3. Fotostarzenie skóry. Biotechnologia w kosmetykach anti-age – innowacyjne składniki aktywne (polisacharydy, peptydy biomimetyczne, ceramidy). Metody inżynierii tkankowej wykorzystywane w zapobieganiu starzenia się skóry. 4. Marine biotechnology - produkty morskie wykorzystywane w kosmetykach. 5. Kosmetyki otrzymywane z zastosowaniem inżynierii tkankowej. Biomateriały dla kosmetologii (proteiny, polinukleotydy, kolagen, żelatyna, agar, celuloza i pochodne, chitosan, kwas hialuronowy). 6. Hodowle in vitro komórek skóry we współczesnej kosmetologii. Komórki macierzyste i ich potencjalne wykorzystanie w kosmetykach. 7. „Czarna lista” składników kosmetycznych. Efekty niepożądane wywoływane przez kosmetyki. Zespół nietolerancji kosmetyków. 8. Ocena bezpieczeństwa kosmetyków. Zastosowanie modeli sztucznej skóry do oceny bezpieczeństwa preparatów kosmetycznych nowej generacji. 9. Fakty i mity – znane mity i potwierdzone naukowo fakty na temat kosmetyków lub ich składników. |
Literatura: |
1. Bednarski W, Fiedurek J (red.). Podstawy biotechnologii przemysłowej. Wydawnictwa NaukowoTechniczne, Warszawa 2007. 2. Martini M-C. Kosmetologia i farmakologia skóry. PZWL. Warszawa 2007 3. Marzec A. Chemia kosmetyków. Toruń 2005. 4. Kozlowski A. Biotechnology in Cosmetics: Concepts, Tools and Techniques. Allured Publishing Corporation 2007 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza W1. Charakteryzuje i wyjaśnia mechanizm wybranych procesów biotechnologicznych wykorzystywanych w przemyśle kosmetycznym. K_W01 W2. Zna zasady wykorzystywania organizmów w produkcji związków biologicznie aktywnych. K_W03 W3. Zna mechanizm działania kosmetyków i ich wpływ na skórę człowieka. K_W06 Umiejętności U1, Posiada umiejętność wyszukiwania i krytycznej selekcji informacji pochodzących z różnych źródeł, w tym literatury anglojęzycznej na temat wykorzystania biotechnologii w kosmetologii. K_U02, K_U03 U2. Potrafi scharakteryzować metody badania efektywności składników czynnych kosmetyków i jakości kosmetyków w zakresie oceny bezpieczeństwa i dopuszczenia preparatu na rynek. K_U07 U3. Posługuje się fachowym słownictwem biotechnologicznym zarówno w języku polskim jak i obcym, opisując i objaśniając zagadnienia związane z kosmetologią. K_U08 Kompetencje społeczne (postawy) K1. Potrafi ocenić zasób wiedzy zdobytej w trakcie cyklu wykładów z Biotechnologii kosmetycznej, rozumiejąc potrzebę poszerzania wiedzy ogólnej z zakresu biotechnologii, kosmetologii i medycyny. K_K01: K2. Jest świadomy zagrożeń, które mogą nieść nieodpowiednio dobrane składniki kosmetyków stosowanych przez konsumentów. K_K05 K3. Jest otwarty na nowe trendy w zakresie technologii kosmetycznych. K_K08 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (zakończony)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-03 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Renata Bancerz | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.