Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Wstęp do biotechnologii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: B-BT.2001
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Wstęp do biotechnologii
Jednostka: Wydział Biologii i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 1.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS:

Godziny kontaktowe

wykład - 15


Godziny niekontaktowe

aktywność na zajęciach - 5

przygotowywanie się studenta do zaliczenia -15

RAZEM - 20


Sposób weryfikacji efektów kształcenia:

Na podstawie Uchwały Senatu UMCS Nr XXV-8.10/21 z dnia 26 maja 2021 r., tj. od cyklu kształcenia 2021/2022:


ocena eseju - W1, W2, U1, U2

aktywność na wykładach - K1, K2

Pełny opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z obszarem biotechnologii w kontekście prowadzenia badań naukowych ale także w kontekście zastosowania metod biotechnologicznych w różnych dziedzinach życia. Formuła wykładu obejmuje przedstawienie podstawowych terminów związanych z biotechnologią (wykłady 1-3) oraz przedstawienie poszczególnych grup badawczych w obrębie dwunastu Katedr Wydziału Biologii i Biotechnologii, których badania wpisują się w obszar badań biotechnologicznych (wykłady 4-15).

Wykłady 1 – 3, 16 (Anna Jarosz-Wilkołazka) - wprowadzenie do biotechnologii, podstawowe terminy, pojęcia, rys historyczny przedmiotu, różne obszary badań biotechnologicznych, wskazanie na połączenie zagadnień biologii z metodami bioprocesowania, przykłady badań biotechnologicznych, które były kamieniem milowym w rozwoju ludzkości; przykłady organizmów modelowych, kluczowych dla rozwoju biotechnologii, perspektywy rozwoju biotechnologii – dane statystyczne związane z biotechnologią, biotechnologia XXI wieku, społeczne i prawne aspekty rozwoju biotechnologii;

Wykłady 4 – 15 - prezentacja badań prowadzonych przez poszczególne Katedry – badania prowadzone w zakresie biotechnologii, przykłady konkretnych badań, innowacji i patentów prowadzonych w ramach różnych działów biotechnologii; charakterystyka materiału badawczego; próba dopasowania najciekawszych badań prowadzonych w Katedrze do konkretnych działów (kolorów) biotechnologii.

Literatura:

dostarczana w czasie wykładów

Efekty uczenia się:

Na podstawie Uchwały Senatu UMCS Nr XXV-8.10/21 z dnia 26 maja 2021 r., tj. od cyklu kształcenia 2021/2022:

WIEDZA: ABSOLWENT ZNA I ROZUMIE

W1. kluczowe zależności między współczesną biotechnologią a pozostałymi naukami przyrodniczymi, naukami ścisłymi oraz społecznymi, a także jej zastosowanie we współczesnej gospodarce - K_W02

W2. wybrane zagadnienia z zakresu wiedzy szczegółowej dotyczącej zastosowania osiągnięć biotechnologii w medycynie, przemyśle, ochronie środowiska i rolnictwie - K_W06

UMIEJĘTNOŚCI: ABSOLWENT POTRAFI

U1. właściwie dobierać źródła informacji w zakresie biotechnologii i jej podstaw z obszaru nauk ścisłych oraz krytycznie je oceniać, selekcjonować i przetwarzać pochodzące z nich informacje - K_U01

U2. wykorzystywać różnorodne źródła informacji naukowej, w tym źródła anglojęzyczne, w celu zdobywania wiedzy oraz rozwijania umiejętności badawczych i praktycznych - K_U02.

KOMPETENCJE SPOŁECZNE: ABSOLWENT JEST GOTÓW DO

K1. krytycznej oceny własnej wiedzy i odbieranych treści w zakresie biotechnologii i nauk pokrewnych i ciągłego rozwijania własnych kompetencji warunkujących profesjonalne podejście do pracy biotechnologa K_K01.

K2. uznawania znaczenia wiedzy naukowej w zakresie biotechnologii, zwłaszcza w medycynie, przemyśle, rolnictwie i ochronie środowiska, jej propagowania w rozwiązywaniu poznawczych i praktycznych problemów, samodzielnie lub po zasięgnięciu opinii ekspertów - K_K02.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (zakończony)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-03
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Anna Jarosz-Wilkołazka
Prowadzący grup: Adam Choma, Małgorzata Cytryńska, Joanna Jakubowicz-Gil, Ewa Janik-Zabrotowicz, Anna Jarosz-Wilkołazka, Jolanta Jaroszuk-Ściseł, Roman Paduch, Bernard Staniec, Piotr Sugier, Marek Tchórzewski, Piotr Wlaź, Małgorzata Wójcik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0