Podstawy przedsiębiorczości indywidualnej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | B-B.029 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy przedsiębiorczości indywidualnej |
Jednostka: | Wydział Biologii i Biotechnologii |
Grupy: | |
Strona przedmiotu: | https://kampus.umcs.pl/course/view.php?id=864 |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Wymagania wstępne: | Brak |
Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS: | Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS od roku akademickiego 2015/2016 Godziny kontaktowe z prowadzącym przewidziane w planie studiów: Konwersatorium - 10 Łączna liczba godzin z udziałem nauczyciela akademickiego - 10 Liczba punktów ECTS z udziałem nauczyciela akademickiego – 0,3 Godziny niekontaktowe (samodzielna praca studenta): Przygotowanie się studenta do zajęć dydaktycznych – 5 Przygotowanie się studenta do zaliczeń - 5 Łączna liczba godzin niekontaktowych - 10 Liczba punktów ECTS za godziny niekontaktowe – 0,2 Sumaryczna liczba punktów dla modułu – 0,5 |
Sposób weryfikacji efektów kształcenia: | Sposób weryfikacji efektów kształcenia na studiach pierwszego stopnia zatwierdzonych na podstawie Uchwały Senatu UMCS nr XXII-39.6/12 z dnia 25 kwietnia 2012 r., tj. od cyklu kształcenia 2012/2013: Zaliczenie pisemne: W1-W4, U1-U2 Praca zaliczeniowa (wygłoszenie przygotowanych podczas zajęć analiz) W2-W4, U1-U2, K1 Interaktywny test w czasie zajęć (z wykorzystaniem zasobów Internetu) W1-W4 Sposób weryfikacji efektów kształcenia na studiach drugiego stopnia zatwierdzonych na podstawie Uchwały Senatu UMCS nr XXIV-27.18/19 z dnia 29 maja 2019 r., tj. od cyklu kształcenia 2019/2020: Zaliczenie pisemne: W1-W4, U1-U2 Praca zaliczeniowa (wygłoszenie przygotowanych podczas zajęć analiz) W2-W4, U1-U2, K1 Interaktywny test w czasie zajęć (z wykorzystaniem zasobów Internetu) W1-W4 |
Pełny opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z podstawowymi terminami ekonomicznym oraz znaczeniem przedsiębiorców oraz przedsiębiorstw we współczesnej gospodarce rynkowej. Podstawowe zagadnienia to: gospodarka rynkowa i miejsce przedsiębiorstw w gospodarce rynkowej, formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw, finanse i ocena kondycji finansowej przedsiębiorstw, biznesplan i jego przygotowanie, rynek finansowy i instytucje finansowe w gospodarce rynkowej, gospodarstwa domowe w gospodarce rynkowej, rola i miejsce państwa w gospodarce mieszanej. Podczas zajęć wykorzystywane są nowoczesne metody dydaktyczne: aktywne metody learning-by-doing, prezentacje multimedialne (MS Power Point), metody polegające na pytaniu i dociekaniu (w ramach Inquiry Based Science Education), prowadzące do samodzielnego formułowania przez studentów definicji i zależności, metody opierające się na pracy w grupach i odgrywaniu ról. |
Literatura: |
1. Kotler P., Armstrong G., Saunders J., Wong W. 2002. Marketing, podręcznik europejski. PWE, Warszawa. 2. Mućko P., Sokół A. 2011. Jak założyć i prowadzić działalność gospodarczą w Polsce i wybranych krajach europejskich. CeDeWu.pl, Wydawnictwa Fachowe, Warszawa. 3. Sobiecki R. 2003. Podstawy przedsiębiorczości w pytaniach i odpowiedziach. Wyd. Difin, Warszawa. 4. Targalski J., Francik A. i in. 2009. Przedsiębiorczość i zarządzanie firmą: teoria i praktyka. Wyd. C. H. Beck, Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
Na podstawie Uchwały Senatu UMCS nr XXII-39.6/12 z dnia 25 kwietnia 2012 r., tj. od cyklu kształcenia 2012/2013: Wiedza W1. Zna formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw. K_W22 W2. Wyjaśnia rolę podstawowych podmiotów w gospodarce rynkowej, ze szczególnym uwzględnieniem przedsiębiorstw. K_W22 W3. Umie dobrać odpowiednią formę organizacyjno-prawną prowadzenia działalności gospodarczej do założonego celu działalności. K_W07 W4. Dostrzega znaczenie indywidualnej przedsiębiorczości opartej o biologię stosowaną w życiu społeczno-gospodarczym. K_W07 Umiejętności U1. Umie ocenić kondycję finansową przedsiębiorstwa z zastosowaniem podstawowych wskaźników. K_U11 U2. Potrafi wyliczyć proste dane ekonomiczne (przychody, planowane zyski, koszty) aby skonstruować prosty biznesplan. K_U12; K_U14, K_U19 Kompetencje społeczne K1. Jest otwarty na wyzwania współczesnego świata i przygotowany do świadomego uczestnictwa w życiu gospodarczym. K_K02, K_K07, K_K08 Na podstawie Uchwały Senatu UMCS nr XXIV-27.18/19 z dnia 29 maja 2019 r., tj. od cyklu kształcenia 2019/2020: Wiedza W1. Zna formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw. K_W01, K_W10 W2. Wyjaśnia rolę podstawowych podmiotów w gospodarce rynkowej, ze szczególnym uwzględnieniem przedsiębiorstw. K_W09, K_W10 W3. Umie dobrać odpowiednią formę organizacyjno-prawną prowadzenia działalności gospodarczej do założonego celu działalności. K_W07, K_W10 W4. Dostrzega znaczenie indywidualnej przedsiębiorczości opartej o biologię stosowaną w życiu społeczno-gospodarczym. K_W05, K_W09 Umiejętności U1. Umie ocenić kondycję finansową przedsiębiorstwa z zastosowaniem podstawowych wskaźników. K_U09 U2. Potrafi wyliczyć proste dane ekonomiczne (przychody, planowane zyski, koszty) aby skonstruować prosty biznesplan.K_U07, K_U09 Kompetencje społeczne K1. Jest otwarty na wyzwania współczesnego świata i przygotowany do świadomego uczestnictwa w życiu gospodarczym. K_K04, K_K05, K_K06 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.