Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ekonomika produkcji

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: B-BT.043
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ekonomika produkcji
Jednostka: Wydział Biologii i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.50 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Brak

Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS:

Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS od roku akademickiego 2016/2017

Godziny kontaktowe z prowadzącym przewidziane w planie studiów:

wykład - 15

Konwersatorium - 30

Łączna liczba godzin z udziałem nauczyciela akademickiego - 45

Godziny niekontaktowe (samodzielna praca studenta):

Przygotowanie się studenta do zajęć dydaktycznych - 15

Przygotowanie się studenta do zaliczeń - 20

Studiowanie literatury przedmiotu - 8

Łączna liczba godzin niekontaktowych - 43

Sumaryczna liczba punktów dla modułu - 3,5


Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS w roku akademickim 2015/2016

Godziny kontaktowe z prowadzącym przewidziane w planie studiów:

wykład - 15

Konwersatorium - 30

Łączna liczba godzin z udziałem nauczyciela akademickiego - 45

Godziny niekontaktowe (samodzielna praca studenta):

Przygotowanie się studenta do zajęć dydaktycznych - 20

Przygotowanie się studenta do zaliczeń - 20

Studiowanie literatury przedmiotu - 15

Łączna liczba godzin niekontaktowych - 55

Sumaryczna liczba punktów dla modułu - 4


Sposób weryfikacji efektów kształcenia:

Sposób weryfikacji efektów uczenia się na studiach drugiego stopnia zatwierdzonych na podstawie Uchwały Senatu UMCS nr XXIV-27.18/19 z dnia 29 maja 2019 r., tj. od cyklu kształcenia 2019/2020:

Wykład - egzamin pisemny (W1-W2, U1, K1-K2)

Konwersatorium - zaliczenie ustne (U1-U5, K1-K2)

Konwersatorium - prace pisemne (U1, U4-U5, K1-K2)


Sposób weryfikacji efektów kształcenia na studiach drugiego stopnia zatwierdzonych na podstawie Uchwały Senatu UMCS nr XXII-39.6/12 z dnia 25 kwietnia 2012 r., tj. od cyklu kształcenia 2012/2013:

Wykład - egzamin pisemny (W1-W2, U1, K1-K2)

Konwersatorium - zaliczenie ustne (U2-U3, K1-K2)

Pełny opis:

Celem przedmiotu jest zaznajomienie studentów z podstawowymi pojęciami i prawidłami związanymi z procesem gospodarowania, ze szczególnym uwzględnieniem specyfiki gałęzi przemysłu wykorzystujących procesy biotechnologiczne. Ponadto na praktycznych przykładach studenci poznają zasady przygotowywania projektów (myślenie/działanie projektowe) oraz zasady prezentowania wyników swojej pracy.

Wykłady poświęcone są przybliżeniu studentom specyfiki różnych form prowadzenia działalności gospodarczej oraz wykorzystywania zasobów, ze szczególnym zwróceniem uwagi na zasoby środowiskowe i zasady zrównoważonego rozwoju.

Konwersatoria mają za zadanie zaznajomić studentów z podstawowymi terminami ekonomicznymi oraz dać podstawy do analizy uwarunkować decyzji producenta oraz konsumenta na rynku. Ponadto w formie praktycznych działań zapoznają studentów z zasadami przygotowania/planowania projektów oraz konstruowania prostych modeli biznesowych.

Literatura:

1. Begg D., Fischer S., Dornbusch R. 2000. Mikroekonomia. PWE, Warszawa.

2 .Duda S., Mamcarz H., Pakuła A. 1998. Ekonomia. Wyd. UMCS, Lublin.

3. Duraj J. 2000. Podstawy ekonomiki przedsiębiorstwa. PWE, Warszawa. 3.

4. Kotler P., Armstrong G., Saunders J., Wong W. 2002. Marketing, podręcznik europejski. PWE, Warszawa.

5. Osterwalder A., Pigneur Y. 2011. Tworzenie modeli biznesowych. Podręcznik wizjonera.

Efekty uczenia się:

Na podstawie Uchwały Senatu UMCS nr XXIV-27.18/19 z dnia 29 maja 2019 r., tj. od cyklu kształcenia 2019/2020:

Wiedza

W1. Ma wiedzę pozwalającą na wyjaśnienie podstawowych terminów ekonomicznych związanych z funkcjonowaniem przedsiębiorstw biotechnologicznych. K_W01; K_W05; K_W06

W2. Podaje formy prowadzenia działalności gospodarczej,

dobiera formę do celu i specyfiki planowanej działalności. K_W07

Umiejętności

U1. Wyjaśnia, na czym polega specyfika przemysłu

biotechnologicznego i potrafi zaplanować działania służące realizacji projektów biotechnologicznych. K_U01, K_U03, K_U07; K_U09, K_U10

U2. Umie kalkulować koszty, przychody oraz obliczyć wynik

finansowy i rentowność przedsiębiorstwa. K_U07

U3. Ustala ceny produktów za pomocą różnych metod. K_U02

U4. Umie sformułować cel strategiczny, cele operacyjne i działania podporządkowane celowi strategicznemu, sporządzić harmonogram działań i ocenę ryzyka projektu. K_U02; K_U03; K_U06; K_U09; K_U10

U5. Umie wykonać i wykorzystać analizę SWOT. K_U02; K_U07; K_U09

Kompetencje społeczne

K1. Kieruje się potrzebami konsumenta i zasadami rozwoju

zrównoważonego.K_K02, K_K04, K_K05, K_K06

K2. Jest otwarty na ustawiczne kształcenie zawodowe i rozwój

kompetencji oraz ciągłą aktualizację zdobytej wiedzy.K_K01, K_K02

Na podstawie Uchwały Senatu UMCS nr XXII-39.6/12 z dnia 25 kwietnia 2012 r., tj. od cyklu kształcenia 2012/2013:

Wiedza

W1. Ma wiedzę pozwalającą na wyjaśnienie podstawowych terminów ekonomicznych związanych z funkcjonowaniem przedsiębiorstw. K_W09; K_W12

W2. Podaje formy prowadzenia działalności gospodarczej,

dobiera formę do celu i specyfiki planowanej działalności. K_W12, KW_13

Umiejętności

U1. Wyjaśnia, na czym polega specyfika przemysłu

biotechnologicznego. K_U19

U2. Umie kalkulować koszty, przychody oraz obliczyć wynik

finansowy i rentowność przedsiębiorstwa. K_U03, K_U06, K_U17, K_U19, K_U21;

U3. Ustala ceny produktów za pomocą różnych metod. K_U03, K_U06, K_U07, K_U15, K_U17, K_U19, K_U21

Kompetencje społeczne

K1. Kieruje się potrzebami konsumenta i zasadami rozwoju

zrównoważonego. K_K02, K_K03, K_K05, K_K07, K_K09, K_K10

K2. Jest otwarty na ustawiczne kształcenie zawodowe i rozwój

kompetencji oraz ciągłą aktualizację zdobytej wiedzy. K_K01, K_K07, K_K09

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-01
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Czarnecka
Prowadzący grup: Joanna Czarnecka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-04
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Czarnecka
Prowadzący grup: Joanna Czarnecka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (zakończony)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-03
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Czarnecka
Prowadzący grup: Joanna Czarnecka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0