Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Praktikum z mikrobiologii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: B-BT.2010
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Praktikum z mikrobiologii
Jednostka: Wydział Biologii i Biotechnologii
Grupy: Przedmioty do wyboru 2 semestr biotechnologia I stopnia - grupa 1
Strona przedmiotu: https://teams.microsoft.com/l/team/19%3an6yR2Wfrx77bW3G_xtpP_ZGjdRMwaTiDw72Rc-PZgkU1%40thread.tacv2/conversations?groupId=c330b57a-016e-4861-80ba-a49902cc1d7b&tenantId=80dbd34a-9b20-490b-ac49-035af103ab2b
Punkty ECTS i inne: 1.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Podstawowa wiedza z zakresu budowy i fizjologii mikroorganizmów oraz technik pracy mikrobiologicznej.

Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS:

Godziny kontaktowe (z udziałem nauczyciela akademickiego):

Laboratorium - 20 godzin


Godziny niekontaktowe (samodzielna praca studenta):

Przygotowanie się do laboratorium - 5 godz.

Studiowanie literatury - 5 godz.

Łączna liczba godzin niekontaktowych: 10 godzin


Sumaryczna liczba godzin pracy studenta: 30

Łączna liczba punktów ECTS dla modułu: 1

Sposób weryfikacji efektów kształcenia:

Na podstawie Uchwały Senatu UMCS Nr XXV-8.10/21 z dnia 26 maja 2021 r. tj. od cyklu kształcenia 2021/2022.:

laboratorium – aktywność na zajęciach oraz przygotowywanie sprawozdań z przeprowadzonych doświadczeń (W1-W6, U1-U5, K1-K3)


Pełny opis:

Tematyka laboratorium:

1. Symbioza bakterii z roślinami - część 1

Przeniesienie wykiełkowanych nasion do probówek ze skosami roślinnymi, zaszczepienie odpowiednią hodowlą bakterii rizobiowych.

2. Hodowla drobnoustrojów

Przygotowanie różnych podłóż mikrobiologicznych. Sterylizacja w laboratoryjnym autoklawie stołowym. Wylanie i suszenie płytek. Wysiew bakterii. Praca w warunkach jałowych z wykorzystaniem komory laminarnej.

3. Antybiotyki i antybiotykooporność bakterii

Wykonanie antybiogramów metodą krążkową i paskową (E-testy) dla szeregu antybiotyków i wybranych szczepów bakteryjnych. Określenie MIC i MBC metodą rozcieńczeń dwukrotnych.

4. Bakteriofagi

Izolacja fagów z próbki gleby lub wody ściekowej metodą płytek dwuwarstwowych. Określenie miana bakteriofagów. Fagotypowanie.

5. Symbioza bakterii z roślinami - część 2:

Izolacja rizobiów z brodawek korzeniowych - jałowienie roślin, uwolnienie bakteroidów z brodawek, wysiew na płytki z podłożem hodowlanym, wykonanie preparatów barwionych metodą Grama z roztartych brodawek, obserwacje mikroskopowe.

Literatura:

1. Różalski A. Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej Wyd. Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, 1996

2. Baj J. Mikrobiologia. PWN, 2018

3. Singelton P. Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie. PWN, 2000

4. Salyers A.A., Whitt D.D. Mikrobiologia - różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. PWN, 2003

5. Brock T.D. Biology of microorganisms. Pearson, 2017

Efekty uczenia się:

Na podstawie Uchwały Senatu UMCS Nr XXV-8.10/21 z dnia 26 maja 2021 r. tj. od cyklu kształcenia 2021/2022.:

WIEDZA:

W1. Absolwent zna i rozumie korzyści płynące z symbiotycznych interakcji bakterii z innymi organizmami oraz ich wpływ na środowisko, w którym żyją, na przyrodę i gospodarkę człowieka. K_W06

W2. Absolwent zna i rozumie bakteryjne strategie metaboliczne oraz wzrostowe mikroorganizmów, potrafi wymienić i scharakteryzować czynniki fizyczne i chemiczne wpływające na wzrost i rozwój mikroorganizmów. K_W05. K_W06

W3. Absolwent zna i rozumie podstawy mechanizmów antybiotykooporności bakterii oraz możliwe do wykorzystania w medycynie oraz naukach pokrewnych metody przeciwdziałania im. K_W06

W4. Absolwent zna i rozumie etapy przebiegu klasycznej infekcji fagowej, molekularne mechanizmy oporności na bakteriofagi oraz potrafi wskazać korzyści z zastosowania terapii fagowych we współczesnej medycynie. K_W06

W5. Absolwent zna i rozumie podstawy metodologii mikrobiologicznej, zasady planowania i przeprowadzania doświadczeń badawczych, w tym obserwacji mikroskopowych, a także technik sterylizacji i pracy z materiałem biologicznych w warunkach jałowych. K_W07

W6. Absolwent zna i rozumie podstawy metodologii mikrobiologicznej, zasady planowania i przeprowadzania doświadczeń badawczych i

diagnostycznych, w tym obserwacji mikroskopowych, a także technik sterylizacji i dezynfekcji, stosowanych w badaniach mikrobiologicznych. K_W07

UMIEJĘTNOŚCI:

U1. Absolwent potrafi wykorzystywać ogólnodostępne, różnorodne źródła informacji naukowej (zarówno polsko- jak i anglojęzyczne) w celu zdobywania wiedzy mikrobiologicznej oraz potrafi wykorzystywać źródła służące rozwijaniu umiejętności badawczych i praktycznych w pracy z drobnoustrojami (np. tabele interpretacji wyników oznaczania lekowrażliwości zgodnie z zaleceniami komitetów naukowych). K_U01, K_02.

U2. Absolwent potrafi dobierać i stosować właściwe metody mikrobiologiczne mające na celu stworzenie odpowiednich warunków wzrostu drobnoustrojów. K_U03

U3. Absolwent potrafi korzystać ze sprzętu powszechnie używanego w pracy z materiałem mikrobiologicznym w tym z mikroskopu optycznego oraz bardziej zaawansowanego przy wsparciu prowadzącego zajęcia (np. komora laminarna, densytometr) a także stosuje się do zasad BHP obowiązujących w pracowni. K_U04

U4. Absolwent potrafi wykonywać podstawowe obliczenia niezbędne podczas sporządzania szeregu rozcieńczeń antybiotyków oraz określania miana bakteriofagów a także dokumentować wyniki swojej pracy i formułować na ich podstawie spójne wnioski. K_U05

U5. Absolwent potrafi wykorzystywać fachową terminologię mikrobiologiczną (zarówno polsko- jak i anglojęzyczną) do prezentowania ustnego i pisemnego wyników swojej pracy w obrębie grupy laboratoryjnej a także brać udział w ogólnogrupowych dyskusjach. K_U08

KOMPETENCJE SPOŁECZNE:

K1. Absolwent jest gotów do krytycznej oceny własnej wiedzy i odbieranych treści w zakresie mikrobiologii i do ciągłego rozwijania własnych kompetencji warunkujących profesjonalne podejście do pracy biotechnologa. K_K01

K2. Absolwent jest zdolny do uznawania znaczenia wiedzy naukowej w zakresie mikrobiologii w przemyśle, rolnictwie i ochronie środowiska, jej propagowania rozwiązywaniu poznawczych i praktycznych problemów, samodzielnie lub po zasięgnięciu opinii ekspertów. K-K02

K3. Absolwent jest gotów do wypełniania zobowiązań społecznych w oparciu o posiadaną zaawansowaną wiedzę w zakresie biotechnologii, w tym inicjowania i współorganizowania działań w celu przekazywania społeczeństwu informacji o nowych osiągnięciach w biotechnologii wspierających zrównoważony rozwój. K_K03

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2025-02-25 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Iwona Komaniecka
Prowadzący grup: Katarzyna Dworaczek, Dominika Kidaj, Bożena Kowalczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-f5e494f9d (2025-04-10)