Mikrobiologia przemysłowa w produkcji związków chemicznych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | B-BT.2058 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia przemysłowa w produkcji związków chemicznych |
Jednostka: | Wydział Biologii i Biotechnologii |
Grupy: |
Przedmioty do wyboru - Biotechnologia w przemyśle sem 5 |
Strona przedmiotu: | http://www.umcs.pl |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Wiadomości z zakresu mikrobiologii ogólnej, mikrobiologii przemysłowej oraz biochemii |
Godzinowe ekwiwalenty punktów ECTS: | 45 godz. (15 godz. wykłady, 30 godz. laboratorium) Godziny kontaktowe z prowadzącym zajęcia realizowane w formie zajęć dydaktycznych: Wykład: 15 Laboratorium: 30 Łączna liczba godzin z udziałem nauczyciela akademickiego: 45 Godziny niekontaktowe (samodzielna praca studenta): Przygotowanie się do laboratorium: 15 Studiowanie literatury: 25 Przygotowanie się do egzaminu: 20 Łączna liczba godzin niekontaktowych: 60 Sumaryczna liczba godzin dla przedmiotu: 105 Sumaryczna liczba punktów ECTS dla modułu: 4 |
Sposób weryfikacji efektów kształcenia: | Na podstawie uchwały senatu UMCS Nr XXV-8.10/21 z dnia 26 maja 2021 roku, tj. od cyklu kształcenia 2021/2022: wykład - egzamin pisemny (W04, W05, W06, W09, W12, U01, U02, U03, U07, K01, K02) Laboratorium: bieżące przygotowanie do zajęć, aktywność, kolokwia śródsemestralne (W04, W05, W09, U01, U02, U03, U07, U08, K01) Obecność na wykładach (powyżej 50% godzin wykładowych). Egzamin pisemny: test wyboru składający się z ok. 30 pytań z różnych działów wykładanego przedmiotu; każde pytanie punktowane po 1 punkt. Egzamin poprawkowy ustny: losowanie jednego zestawu z trzema pytaniami spośród różnych zestawów. Przed odpowiedzią możliwość przygotowani się i zrobienia pisemnych notatek. |
Pełny opis: |
Wykłady: Przekazanie wiedzy dotyczącej potencjału metod biotechnologicznych w produkcji różnych związków chemicznych. Omówienie nowoczesnych technologii wytwarzania ugruntowanych bioproduktów i chemikaliów przy użyciu bakterii i promieniowców, grzybów strzępkowych, drożdży i alg. Sposoby doskonalenia szczepów przemysłowych. Mikrobiologia przemysłowa w produkcji rozpuszczalników organicznych – wytwarzanie bioetanolu, biobutanolu i izobutanolu jako alternatywy dla paliw kopalnych. Opracowanie szczepów producenckich pod kątem poszerzenia zakresu wykorzystania substratów i tolerancji na toksyczne produkty fermentacji ABE. Mikrobiologiczna produkcja aminokwasów – kierunki i metody zwiększania wydajności fermentacji na przykładzie biosyntezy lizyny i kwasu glutaminowego. Biosyntezy z udziałem fermentacji kwasowych. Wytwarzanie antybiotyków przy udziale grzybów i bakterii – substancje naturalne i półsyntetyczne. Zastosowania mikroorganizmów w wytwarzaniu witamin i barwników. Polimery produkowane przez mikroorganizmy i ich zastosowanie (m.in. jako plastyfikatory, substancje zagęszczające i klejące, biodegradowalne materiały opakowaniowe oraz otoczki leków). Mikrobiologiczna produkcja enzymów, peptydów i białek terapeutycznych. Wykorzystanie enzymów i polimerów pochodzenia mikrobiologicznego w przemyśle farmaceutycznym i analitycznym, papierniczym i celulozowym, polimerowym, skórzanym, włókienniczym oraz kosmetykach i środkach piorących. Mikrobiologiczna produkcja innych związków o aktywności biologicznej (kwasy tłuszczowe, estry, polifenole, glikozydy, związki smakowo-zapachowe). Laboratorium: Wytwarzanie związków chemicznych i biofarmaceutyków przy użyciu przedstawicieli wybranych grup mikroorganizmów (grzybów jednokomórkowych, nitkowatych i bakterii); Przygotowanie inokulum i założenie hodowli mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym i analiza produktów ich metabolizmu. Biosynteza wybranych, rozpuszczalników przy użyciu fermentacji ABE, produkcja pigmentów z wykorzystaniem drożdży. Biosynteza i oczyszczanie kwasów organicznych otrzymanych w hodowlach mikroorganizmów. Synteza antybiotyków w hodowlach grzybów strzępkowych i ocena aktywności otrzymanych substancji. |
Literatura: |
- Industrial Microbiology. David B. Wilson, Hermann Sahm, Klaus-Peter Stahmann, Mattheos Koffas, Wiley-VCH, 2020 - Biotechnologia i chemia antybiotyków. Aleksander Chmiel i Stefan Grudziński, Wydawnictwo naukowe PWN, 1998 - Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów. Agata Goryluk-Salmonowicz, Mieczysław K. Błaszczyk, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2020 - Podstawy biotechnologii. Ratledge C., Kristiansen B., Wydawnictwo PWN, Warszawa, 2011 - Biologiczne przetwarzanie odpadów. Jędrczak A., Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008 - Podstawy biotechnologii przemysłowej. M. Adamczak, W. Bednarski, J. Fiedurek, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2020 - Mikrobiologia techniczna. Tom II. , Libudzisz, Z., Kowal, K., Żakowska, Z. PWN. 2009-2010 - Materiały oparte o artykuły naukowe dostarczone przez prowadzącego |
Efekty uczenia się: |
Na podstawie Uchwały Senatu UMCS Nr XXV-8.10/21 z dnia 26 maja 2021 r. tj. od cyklu kształcenia 2021/2022 WIEDZA: Absolwent zna i rozumie - w stopniu zaawansowanym przebieg zjawisk i procesów mikrobiologicznych w produkcji związków chemicznych, w tym również na poziomie molekularnym - W04 - budowę oraz funkcje organizmów kluczowych (workhorse) w praktyce mikrobiologii przemysłowej - W05 - wybrane zagadnienia z zakresu wiedzy szczegółowej dotyczącej zastosowania osiągnięć mikrobiologii przemysłowej w medycynie przemyśle farmaceutycznym - W06 - specjalistyczną terminologię polską i angielską z zakresu mikrobiologii przemysłowej stosowaną do opisu procesów przemysłowych - W09 - dylematy towarzyszące rozwojowi współczesnej mikrobiologii przemysłowej, w tym bioetyczne, oraz problemy technologiczne i ekonomiczne związane z otrzymywaniem produktów chemicznych i farmaceutycznych metodami biotechnologicznymi - W12 UMIEJĘTNOŚCI: Absolwent potrafi - właściwie dobierać oraz wykorzystywać różne źródła informacji, a także odpowiednio dobierać i stosować podstawowe narzędzia i metody badawcze w zakresie przemysłowej produkcji biotechnologicznej, ponadto analizować, oceniać i prezentować aktualne osiągnięcia nauk biotechnologicznych w przemyśle chemicznym i farmaceutycznym - U01, U02, U03, U07 - komunikować się w formie ustnej i pisemnej, z wykorzystaniem specjalistycznej polskiej i angielskiej terminologii w zakresie mikrobiologii przemysłowej - U08 KOMPETENCJE SPOŁECZNE: Absolwent jest gotów do - krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści w zakresie mikrobiologii przemysłowej - K01 - uznawania znaczenia wiedzy naukowej w zakresie produkcji związków chemicznych i farmaceutyków metodami mikrobiologii przemysłowej - K02 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-04 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Mariusz Trytek, Adrian Wiater | |
Prowadzący grup: | Mateusz Kutyła, Mariusz Trytek, Adrian Wiater, Kamila Wlizło | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (zakończony)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-03 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Mariusz Trytek, Adrian Wiater | |
Prowadzący grup: | Mariusz Trytek, Adrian Wiater, Kamila Wlizło | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.